Wykonanie
Drób to chyba mój ulubiony rodzaj
mięsa - można je przygotować na tysiące sposobów, ale chyba najbardziej lubię delikatne kawałki
kurczaka w kremowym sosie, podane z
ryżem lub
makaronem. Dziś przepis na
pomidorową wersję tego dania. Szybkie w przygotowaniu, sycące i pyszne. Smacznego:)Źrodło:http://www.pysznostki.pl/kurczak-w-sosie-pomidorowo-smietanowym/2
piersi z kurczaka (lub 1 duża)1 puszka krojonych
pomidorówok 150 ml
śmietany 18% (do smaku)ząbek
czosnkucebulaopcjonalnie kilka dużych
pieczarek pokrojonych na plasterki i uprzednio podsmażonych
przyprawy:
sól ,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
oregano,
tymianek,
bazylia (zamiast nich można też użyć
przyprawy do pizzy), świeży
koperekjeśli będzie potrzeba zagęszczenia sosu, potrzebujemy też odrobiny
mąki rozmieszanej z
wodąPierś z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy
papryką,
solą,
pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po 10 minutach smażenia dodajemy pokrojoną drobno
cebulę,
czosnek,
pieczarki i wszystko smażymy do miękkości. Po tym czasie zalewamy całość
pomidorami i sosem, w którym się znajdowały. Dusimy przez 5 minut, doprawiamy
bazylią,
oregano i pozostałymi
przyprawami do smaku. Na koniec wlewamy
śmietanę, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z
makaronem lub
ryżem. Gotowe danie można posypać startym
parmezanem.