Wykonanie
W ramach ostatniego, a zarazem pierwszego w tym roku późnego grillowania mieliśmy okazję wypróbować jedną z gotowych mieszanek przypraw, które znana
marka wypuściła na rynek. Ponieważ Mama oprócz
ziemniaków miała również
mięsko w pogotowiu na typowo Mamowe "
schabowe" - je także trzeba było wykorzystać. Podczas buszowania w kuchennych szufladach, wpadła mi w rękę torebka z napoczętą
przyprawą - trzeba więc było ją wypróbować. Czy to pozycja godna uwagi i warta zakupu?
Składniki:średnia
pierś z kurczakaszczypta
soli,
pieprz grubo mielony2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soku z cytrynyczubata łyżka
przyprawy śródziemnomorskiej (Skład:
sól,
czosnek,
gorczyca biała,
bazylia - 6%,
kolendra,
pieprz czarny,
cukier,
oregano - 6%,
cebula, cząber,
tymianek - 4,5%,
rozmaryn,
majeranek)
Sól,
czosnek,
gorczyca biała,
bazylia - 6%,
kolendra,
pieprz czarny,
cukier,
oregano - 6%,
cebula, cząber,
tymianek - 4,5%,
rozmaryn,
majeranek. - See
more at: http://www.kamis.pl/produkty/grill/grill/grill-srodziemnomorski.aspx#sthash.0zW5asYu.dpuf
Sól,
czosnek,
gorczyca biała,
bazylia - 6%,
kolendra,
pieprz czarny,
cukier,
oregano - 6%,
cebula, cząber,
tymianek - 4,5%,
rozmaryn,
majeranek. - See
more at: http://www.kamis.pl/produkty/grill/grill/grill-srodziemnomorski.aspx#sthash.0zW5asYu.dpufPrzygotowanie:
Mięso kroimy na kotlety. Ponieważ miały to być zwykłe kotlety z patelni - Mama je lekko rozbiła, co wcale nie okazało się złym pomysłem. Nasoliła, oprószyła
pieprzem i wstawiła do lodówki. Kiedy my przybyliśmy i wyklarowały się
plany grillowe - zmieszałam
oliwę,
sok z cytryny z
mieszanką przypraw. Każdego kotleta wysmarowałam powstałą marynatą. Tak przygotowane
mięsko poleżakowało jeszcze przez czas szykowania grilla i dodatków.Kotlety pieczone były na rozgrzanym grillu - na tacce. Ok 10 minut z każdej strony wystarczy. Tak przyrządzone kotleciki wychodzą soczyste i kruche.
Mieszanka przypraw bardzo delikatna - lekko
ziołowa i orzeźwiająca. Zgodnie z zapewnieniami producenta nie zawiera glutaminianu
sodu. Idealny sposób na przyrządzenie
mięsa z grilla dla dzieci i osób nie nielubiących wyraźnych, ostrych smaków. Wprawdzie sami też bardzo łatwo możemy taką mieszankę skomponować. Pewne jest to, że takie kotleciki były na pewno zdrowsze niż te tradycyjne z patelni. Spożyte na ogródku z chłodnym
piwkiem i masą innego mięcha ;) - rewelacja. Kolejna szybka opcja grillowa.