Wykonanie
Porcja dla 4-5osóbCzas przygotowania 1h-1,15hNa tym blogu przedstawiamy Wam nasze interpretacje przepisów lub nasze pomysły na całkiem nowe dania. Dzisiaj pokażemy wam przepis z pozoru wszystkim znany, gdyż kto nie jadł albo sam nie przygotowywał lasagne. Jednak nasza lasagne różni się od oryginału, przede wszystkim tym, że jest mniej kaloryczna i chyba łatwiejsza w przygotowaniu. Zapraszamy do wypróbowania! Zaręczamy, że smakuje wybornie!
Potrzebne składniki:- opakowanie
makaronu lasagne- 20-30 dag
sera gołda- 1 duża
mozzarella lub dwie małe (można używać tylko
mozzarelli, ale wtedy lasagna będzie dużo bardziej tucząca)-
zioła prowansalskieSkładniki potrzebne do sosu:- 3
papryki- Około 15
pieczarek- 4połówki
piersi z kurczaka lub dwie podwójne- 3
cebule- 2 ząbki
czosnku- karton
pomidorów-
sól-
pieprz-
carry-
paryka chilli sproszkowana-
papryka słodka-
miód (jeśli
pomidory są kwaśne)Sposób przygotowania:1. Najpierw kroimy w drobną kostkę wszystkie składniki potrzebne do sosu. Następnie smażymy, zaczynając od pokrojonych
piersi z kurczaka.
2. Jak
mięso będzie rumiane dorzucamy wszystkie warzywa i dusimy je na wolnym ogniu około 30 -40 min, do momentu gdy warzywa, a w szczególności
papryka będą miękkie.3. Wlewamy
pomidory, przyprawiamy (ilość przypraw zależy od waszych osobistych preferencji).
4. Następnie zaprawimySposób przygotowania zaprawy.Do kubka wlewamy zimnej
wody ok. ¾ objętości (z ciepłą nie wyjdzie) i dodajemy
mąki pszennej (ok. 3 czubatych łyżek) roztrzepując wszystko widelcem lub ubijaczką, aż nie będzie grudek. Następnie Do zaprawy dokładam łyżeczkę sosu, w ten sposób unikniemy zważenia. Tak przygotowana zaprawę powoli wlewamy do gotującego się sosu, energicznie mieszając, aby uniknąć powstania jednej wielkiej grudy. Czekamy aż sos się zagotuje zdejmujemy go z gazu. Bardzo ważne. Sos ma być gęsty, ale nie galeretowaty, wiec uważajcie by nie przesadzić z zaprawą. Jednak jeśli dodacie za mało to lasagna zamieni się w zupę, a tego chcemy uniknąć.5. Trzemy
ser gouda i kroimy
mozzarellę.
6. Następnie w blasze posmarowanej
masłem układamy kolejne warstwy dania w następującej kolejności:
makaron, sos,
ser,
makaron, sos,
ser itd. Nam wychodzą zazwyczaj cztery warstwy. Uwaga ostatnią warstwę
makaronu polewamy sosem i kładziemy na nią
mozzarellę. Inny
ser sprawi, że lasagna będzie za sucha. Ważne: Pamiętaj o dokładnym pokryciu
makaronu. Następnie posypujemy na wierzchu
ziołami prowansalskimi.
7. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na pół godziny.8. Przed podaniem sprawdzamy widelcem czy lasagne jest miękka.
Smacznego !