Wykonanie
Pierwszy raz robiłam i
jadłam owoce morza ( nie licząc wcześniej już wypróbowanych
krewetek ). Zawsze byłam ciekawa jak smakuje
ośmiornica czy
kalmary. Przyznam się, że smakują bardzo dobrze a mój N. jak zobaczył talerz zapytał zaniepokojony Co to ?! Strach miał tylko wielkie oczy bo zjadł cały talerz i bardzo mu smakowało. Myślę, że
owoce morza dobrze przyrządzone zawsze dobrze smakują. Jeśli miałabym porównać to
małża smakuje jak białe
mięso ryby natomiast reszty nie umiem bardziej określić. Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z
serca domu ".
Składniki :szczypta
szafranu250 ml wrzątku4 łyżeczki
oliwy czosnkowej6
dymek1/2 łyżeczki
suszonego estragonu125 ml
wytrawnego wermutu lub
białego wina1 mała puszka krojonych
pomidorów (227 g )1 łyżeczka
soli morskiej w płatkach lub 1/2 łyżeczki miałkiej
soli400 g mrożonej mieszanki
owoców morza ( u mnie 300 g )
pieprzświeże
zioła do podania ( u mnie
kolendra )
Dymkę kroimy w cienkie plasterki.
Szafran zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.Na patelnię wlewamy
oliwę. Gdy się dobrze rozgrzeje wrzucamy
dymkę i
estragon. Smażymy około 1-2 minut. Dolewamy
wino, gotujemy kolejną minutę, dodajemy
wodę z
szafranem,
pomidory. Zagotowujemy. Dokładamy połowę ilości
soli. Wrzucamy zamrożone
owoce morza. Podkręcamy ogień na maksimum. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy aż
owoce morza będą gotowe czyli ok 3-4 minut lub jak jest wskazane na opakowaniu. U mnie 7-10 minut.Na koniec doprawiamy
pieprzem i ewentualnie resztą
soli. Ja już
soli nie dosypywałam. Posypujemy pociętymi
ziołami i podajemy z chrupiącym
chlebem.Smacznego :)