Wykonanie
Share the post "Szybki gulasz z
owocami morza / Speedy seafood supper"Dania z
owocami morza niestety rzadko goszczą w mojej kuchni, gdyż mój połówek z nimi nie przepada ale robię je czasami tylko dla siebie. Przeglądałam ostatnio moją zasobną już biblioteczkę i natknęłam się w książce Nigelli Lawson „Kitchen recipes from the heart of the home” na fajny i szybki przepis na szybki gulasz z
owocami morza. Lubię takie receptury, szczególnie kiedy po całym dniu pracy nie mam ochoty na długie stanie przy garach, a jakoś nie mam ochoty na niezdrowe gotowce. W zamrażarce miałam akurat mieszankę
owoców morza, więc zdecydowałam się przygotować sobie to danie. Przepis wydawał się bardzo prosty i w
sumie sama byłam ciekawa jak to finalnie wyjdzie, dodałam tylko na koniec szczyptę
cukru o jakoś dla mnie
sos pomidorowy bez odrobiny
cukru to nie to, zapewne to kwestia przyzwyczajenia:) Takim też sposobem powstał w mojej kuchni pyszny gulasz z
sosem pomidorowym z
szafranem i
owocami morza. Zjadłam go z ogromną przyjemnością z chrupiącym
chlebkiem, polecam!Scroll down for recipe in English
(2 spore porcje)Składniki:1 szczypta nitek
szafranu250 ml wrzątku1 łyżka
oleju4 ząbki
czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki6
dymek, posiekanych w plastreki wraz ze
szczypiorem½ łyżeczki
suszonego estragonu125 ml białego
wytrawnego wina200 g (1/2 puszki) krojonych
pomidorów400 g mrożonych mieszanych
owoców morzasól,
pieprz i
cukier do smakuświeże
zioła do podania (opcjonalnie)Przygotowanie:Zalej
szafran wrzątkiem.W szerokiej patelni z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu
olej, po czym włóż
dymki,
czosnek i
estragon i smaż przez minutę. Uważaj żeby nie spalić
czosnku, gdyż staje się wtedy gorzki.Wlej do patelni
wino, zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę. Następnie wlej
wodę z
szafranem i
pomidory i ponownie doprowadź do wrzenia. Wmieszaj dużą szczyptę
soli.Dodaj
mrożone owoce morza i gdy sos zacznie ponownie wrzeć zmniejsz ogień do średniego i gotuj całość przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.Dopraw
solą,
pieprzem i
cukrem do smaku, posyp ulubionymi
ziołami i podawaj z chrupiącym
chlebkiem.Smacznego!
English versionSpeedy seafood supper(2 servings)Ingredients:pinch of saffron threads250 ml freshly boiled water1 tbsp of oil4 cloves of garlic, finely sliced6 spring onions, finely sliced½ teaspoon dried tarragon125 ml dry white
wine200 g (1/2 can) of chopped tomatoes400 g frozen mixed seafoodsalt, pepper and sugar to tastefresh herbs for serving (optional)Preparation :Put the saffron threads in a cup with 250ml freshly boiled water.Warm the oil in a
wide heavy-based pan and fry the spring onions with the garlic and dried tarragon for a minute or so – take care not to burn the garlic.Add the
wine and bring to the boil, add the saffron with its yellow water followed by the tomatoes, and let it come back to the boil. Add a large pinch of sea salt.Add the frozen seafood and bring back to the boil, then turn down the heat to medium and simmer for 4-5 minutes.Season with salt, pepper and sugar to taste, sprinkle with any available herbs and
serve with some good crusty bread.Enjoy!
Share the post "Szybki gulasz z
owocami morza / Speedy seafood supper"