ßßß
(2 spore porcje)Składniki:1 szczypta nitek szafranu250 ml wrzątku1 łyżka oleju4 ząbki czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki6 dymek, posiekanych w plastreki wraz ze szczypiorem½ łyżeczki suszonego estragonu125 ml białego wytrawnego wina200 g (1/2 puszki) krojonych pomidorów400 g mrożonych mieszanych owoców morzasól, pieprz i cukier do smakuświeże zioła do podania (opcjonalnie)Przygotowanie:Zalej szafran wrzątkiem.W szerokiej patelni z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż dymki, czosnek i estragon i smaż przez minutę. Uważaj żeby nie spalić czosnku, gdyż staje się wtedy gorzki.Wlej do patelni wino, zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę. Następnie wlej wodę z szafranem i pomidory i ponownie doprowadź do wrzenia. Wmieszaj dużą szczyptę soli.Dodaj mrożone owoce morza i gdy sos zacznie ponownie wrzeć zmniejsz ogień do średniego i gotuj całość przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, posyp ulubionymi ziołami i podawaj z chrupiącym chlebkiem.Smacznego!
English versionSpeedy seafood supper(2 servings)Ingredients:pinch of saffron threads250 ml freshly boiled water1 tbsp of oil4 cloves of garlic, finely sliced6 spring onions, finely sliced½ teaspoon dried tarragon125 ml dry white wine200 g (1/2 can) of chopped tomatoes400 g frozen mixed seafoodsalt, pepper and sugar to tastefresh herbs for serving (optional)Preparation :Put the saffron threads in a cup with 250ml freshly boiled water.Warm the oil in a wide heavy-based pan and fry the spring onions with the garlic and dried tarragon for a minute or so – take care not to burn the garlic.Add the wine and bring to the boil, add the saffron with its yellow water followed by the tomatoes, and let it come back to the boil. Add a large pinch of sea salt.Add the frozen seafood and bring back to the boil, then turn down the heat to medium and simmer for 4-5 minutes.Season with salt, pepper and sugar to taste, sprinkle with any available herbs and serve with some good crusty bread.Enjoy!
Share the post "Szybki gulasz z owocami morza / Speedy seafood supper"

