ßßß


Eleganckie, wytworne i przede wszystkim przepyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako potrawa na romantyczną kolację we dwoje lub po prostu jako codzienny, pożywny obiad. Delikatny sos szpinakowy z wyjątkowym w smaku łososiem tworzy idealną kombinację smaków, a w połączeniu z aksamitnym ciastem naleśnikowym tworzy kulinarne arcydzieło - świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników.
(na 10 dużych naleśników)Ciasto Naleśnikowe:2 szklanki mleka2 szklanki mąki140 ml wody2 jajka2 łyżki olejuszczypta soli olej do smażeniaSos Szpinakowy:600 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)duża cebula5 dużych ząbków czosnku
ok. 2 łyżki masłagałka muszkatołowa w proszkupieprzsol100-150 g śmietany 12-18%ok. 250-300 g surowego łososiaok. 5 łyżek masłakoperek suszonypieprzsól (najlepiej morska)Ciasto Naleśnikowe:Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor (na niewielkiej ilości oleju).Sos Szpinakowy:Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy szpinak (mrożony- wcześniej rozmrożony) i gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia składników.
Łososia porcjujemy na niezbyt grube płaty, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Łososia nie należy przesmażyć, mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry.Przewracamy rybę na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.Gotowego łososia kroimy na mniejsze kawałki (pozbywamy się skóry).Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki sosu ze szpinakiem, łososia i składamy w "kopertę".






