ßßß

Krokiety ze szpinakiem i białym serem miło zaskoczą wszystkie osoby, które już z założenia stronią od liści szpinaku. S zpinak i ser świetnie ze sobą komponuj ą, a w połączeniu z delikatn ym ciastem nale śnikowym i chrupiącą panierką tworz ą przepyszne, pożywne danie.Sekretem uzyskania idealnego smaku szpinaku jest je go odpowiednie doprawienie - d obrze przyrządzony szpinak z pewnością zyska nowe grono fanów nawet wśród osób dotychczasowych sceptycznie podchodzących do tej rośliny.
Krokiety ze Szpinakiem i Białym Serem - Składniki: (na ok. 12 dużych lub ok. 20 krokietów)Farsz:duża cebula4 ząbki czosnku350 g rozdrobnionego szpinaku(może być mrożony)300 g białego sera(tłustego lub półtłustego)
gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki masłaCiasto:2 szklanki mąki1 szklanka mleka2 szklanki wody2 łyżeczki mąki ziemniaczanej2 duże jajkapłaska łyżeczka soliolej do smażeniaok. szklanka bułki tartej
jajko + odrobina mlekaszczypta soliFarsz:Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy do momentu odparowania ewentualnej wody. Następnie d odajemy po szczypcie przypraw. Studzimy.Biały ser rozrabiamy za pomocą widelca i wrzucamy do szpinaku. Ucieramy do dokładnego wymieszania składników.Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na dość głęboki, rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)







