ßßß

Naleśniki ze szpinakiem miło zaskoczą wszystkie osoby, które już z założenia stronią od liści szpinaku. Sekretem uzyskania idealnego smaku tej nie cieszącego się zbytnim uznaniem (zwłaszcza wśród dzieci) rośliny, jest jej odpowiednie doprawienie. Dobrze przyrządzony szpinak z pewnością zyska nowe grono fanów nawet wśród osób dotychczasowych sceptycznie do niego podchodzących.
Ciasto:2 szklanki mleka2 szklanki mąki140 ml wody2 jajka2 łyżki olejuszczypta soliolej do smażenia
Farsz:duża cebula4 ząbki czosnku350 g rozdrobnionego szpinaku(może być mrożony)300 g białego sera(tłustego lub półtłustego)gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki masła
Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy starty czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy do momentu odparowania ewentualnej wody. Dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy.Biały ser rozrabiamy za pomocą widelca i wrzucamy do szpinaku. Ucieramy do dokładnego wymieszania składników.Połowę każdego naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Przekładamy do brytfanki, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia sera.Całość możemy posypać koperkiem (świeżym lub w proszku).

