ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Farsz:
1/2 cebuli,
250g świeżego szpinaku,
3 ząbki czosnku,
łyżka masła,
sól, pieprz,
100g sera feta.
Naleśniki:
garść szpinaku ( zabrać z tych 250g do farszu ),
ok. 1/2 szklanki wody ( szklanka o pojemności 250ml ),
1 szklanka mąki,
szczypta soli,
1 jajko,
60ml mleka,
olej.
Ponadto:
65g startego sera żółtego - można pominąć.
Przygotowanie:
Farsz: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, wcisnąć do niej czosnek. Ze szpinaku pourywać grubsze ogonki i odłożyć garść szpinaku na bok. Resztę dodać do podsmażonej cebulki, dusić do momentu aż szpinak będzie miękki i cała woda odparuje. W między czasie mieszać od czasu do czasu i doprawić. Z solą należy bardzo uważać ponieważ później dojdzie ser feta i łatwo jest przesolić farsz. Szpinak po zdjęciu z ognia ostudzić, dodać ser feta i wymieszać.
Naleśniki:
Odłożony szpinak zblenderować z wodą. przecisnąć przez sitko. Dodać do niego mąkę, jajko i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać troszkę oleju i wymieszać ciasto. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.
Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem żółtym i zapiec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do 180stopni C - zapiec do momentu roztopienia się sera żółtego.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/10/nalesniki-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html