Wykonanie
Składniki:Farsz:1/2
cebuli,250g
świeżego szpinaku,3 ząbki
czosnku,łyżka
masła,
sól,
pieprz,100g
sera feta.Naleśniki:garść
szpinaku ( zabrać z tych 250g do farszu ),ok. 1/2 szklanki
wody ( szklanka o pojemności 250ml ),1 szklanka
mąki,szczypta
soli,1
jajko,60ml
mleka,
olej.Ponadto:65g
startego sera żółtego - można pominąć.Przygotowanie:
Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
maśle, wcisnąć do niej
czosnek. Ze
szpinaku pourywać grubsze ogonki i odłożyć garść
szpinaku na bok. Resztę dodać do podsmażonej
cebulki, dusić do momentu aż
szpinak będzie miękki i cała
woda odparuje. W
między czasie mieszać od czasu do czasu i doprawić. Z
solą należy bardzo uważać ponieważ później dojdzie
ser feta i łatwo jest przesolić farsz.
Szpinak po zdjęciu z ognia ostudzić, dodać
ser feta i wymieszać.Naleśniki:Odłożony
szpinak zblenderować z
wodą. przecisnąć przez sitko. Dodać do niego
mąkę,
jajko i
mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać troszkę
oleju i wymieszać ciasto. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać
startym serem żółtym i zapiec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do 180stopni C - zapiec do momentu roztopienia się
sera żółtego.
Smacznego!!!