Wykonanie
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:* 1 kg
szpinaku* 5
jajek* 3 łyżki
masła* 1/2 szklanki
mąki*
sól*
pieprz*
gałka muszkatołowa* 3 łyżki
śmietany* 5 ząbków
czosnkuSzpinak dokładnie umyj, osącz, pokrój dość grubo. Na dużej patelni rozgrzej
masło, wrzucić
szpinak, krótko podsmaż. Umyte
jajka wbij do miski, utrzyj z
mąka,
śmietaną, zmiażdzonym w prasce
czosnkiem i
przyprawami. Masę połącz z przesmażonym
szpinakiem. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 min w temp. 180°C.http://www.kobieta.pl/gotowanie/ksiazka-kucharska/dania-glowne/zobacz/artykul/szpinakowy-placek/0 . 00 / 5 51 / 52 / 53 / 54 / 55 / 50 votes, 0 . 00 avg. rating (0 % score)