Wykonanie
Składniki:- 100g
kaszy gryczanej- ok. 250g
filetu z kurczaka- 80g
białego sera- 2 łyżki kwaśnej
śmietany- 1
cebula- 200g
pieczarek-
natka pietruszki- 1 ząbek
czosnku-
przyprawa typu gyros- ok. 100g
mozzarelli-
olej-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, gotową odcedzamy i przesypujemy do miski.2.
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy
przyprawą gyros. Na rozgrzanej patelni z
oliwą podsmażamy
mięso, następnie dodajemy
pieczarki pokrojone w plasterki oraz posiekaną
cebulę i
czosnek, chwilę smażymy. Zawartość patelni przesypujemy do
kaszy, dodajemy pokruszony
ser,
śmietanę oraz posiekane kilka gałązek
natki pietruszki, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.3. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
oliwą, posypujemy
mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20 min. (przez pierwsze 10 min. pieczemy pod przykryciem).Inspiracja: feed-me-better