Wegetariańskie szaszłyki, do tego zrobione z kaszy gryczanej- to moja propozycja na wakacyjny obiad. Niebanalne danie zrobione z kilku prostych składników Kasza gryczana, biały ser, cebula, natka pietruszki i sos czosnkowy na bazie jogurtu. Zapraszam na Szaszłyki z kaszy gryczanej .Składniki:Szaszłyki:100g kaszy gryczanej prażonej KUPIEC1 cebula2 łyżki oleju50g białego seratwarogowego (półtłustego)1 ząbek czosnku1 pęczek natki pietruszkisól i pieprz do smakuSos:300g gęstego jogurtu naturalnego3 ząbki czosnkusól i pieprz do smakuWykonanie:Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia.Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków.Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, doprawiając solą i pieprzem. Cebula powinna tylko się zeszklić.Czosnek obieramy drobno siekamy.Natkę pietruszki po umyciu i osuszeniu drobno siekamy.Do rozdrabniacza wrzucamy kaszę, cebulę i czosnek i całość miksujemy na gładką masę.Mieszamy z białym serem i natką pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Tak przygotowaną masę dzielimy na porcję i nakładamy na patyczki do szaszłyków. Ja zrobiłam 8 szaszłyków.Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 20 minut.W międzyczasie zabieramy się za zrobienie sosu. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Upieczone szaszłyki podajemy z sosem.