Wykonanie
Mamy dzisiaj drugi piątek Wielkiego Postu, więc proponuję przygotować na obiad szybkie pierogi z
twarogiem i
kaszą gryczaną. Ten rodzaj farszu nazywa się kresowym (według H. Szymanderskiej).Polecam na pyszny, polski obiad :)Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:250 gramów
twarogu tłustego lub półtłustego250 gramów
kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
cebulasólpieprzsuszony
czosnek niedźwiedzi lub świeża
natka pietruszkiWykonanie:1. Zrób ciasto na pierogi posiłkując się tym przepisem: pierogi ruskie . Zrób to ciasto z 400 gramów
mąki pszennej, 2 łyżek
oleju, szczypty
soli, gorącej
wody (nie wrzącej).2. Na niewielkiej ilości
masła zeszklij
cebulę pokrojoną na bardzo drobną kostkę.3. Zimną
kaszę gryczaną połącz z
twarogiem,
cebulą (można dodać też tłuszcz ze smażenia, ale tylko odrobinę),
solą,
pieprzem,
czosnkiem niedźwiedzim lub drobno poszatkowaną
natką pietruszki.4. Nadziewaj ciasto farszem i dobrze zlep pierogi.5. Pierogi gotuj w osolonej, wrzącej wodzie z niewielką ilością
oleju.6. Gotuj po kilka sztuk klusek w jednym momencie, a kiedy wypłyną na wierzch gotuj je jeszcze przez około minutę.7. Gorące pierogi podawaj polane dowolną okrasą.Smacznego :)