Wykonanie
Uwielbiam połączenie
kaszy gryczanej i
szpinaku. A jeśliby tak zawinąć taką mieszankę w
papier ryżowy i podsmażyć? Pychota! Do tego bardzo, ale to bardzo dużo
czosnku,
pieprz i
sól.Proste, a naprawdę smaczne!Składniki:100 g
kaszy gryczanejpaczka
szpinaku mrożonego (225-250 g)kilka ząbków
czosnku - wedle uznania, ja dodałam 61
cebulatłuszcz do smażenia
papier ryżowy (farszu wystarczy na jakieś 18-20 sztuk, w zależności od tego ile farszu uda Wam się "upchnąć")
sól,
pieprzWykonanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę i
czosnek kroimy drobno, następnie
cebulę podsmażamy, do momentu, aż się przyrumieni.
Szpinak wrzucamy na patelnię (drugą, nie tą z
cebulą;)) i pod przykryciem "podsmażamy", jak już będzie całkowicie rozmrożony, trzymamy dalej na ogniu, przyprawiamy
solą i
pieprzem, cały czas gotując - do momentu, aż nadmiar
wody wyparuje. Następnie do
szpinaku dodajemy podsmażoną
cebulę, ugotowaną
kaszę i drobno pokrojony
czosnek.W razie potrzeby całość jeszcze doprawiamy i zawijamy w
papier ryżowy (przepis jak to robić znajduje się zazwyczaj na opakowaniu - każdy arkusz papieru należy namoczyć w chłodnej wodzie, położyć na desce i poczekać chwilę, aż zmięknie. Po tym można już zawijać :) ). Gotowe
kopertki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz - u mnie
olej kokosowy - i podsmażamy chwilę, po obu stronach, tak żeby lekko się przyrumieniły.
Smacznego!Kiedy ten 2013 rok zleciał?! Nie dociera do mnie, że dziś ostatni dzień tego roku. Macie jakieś
plany, noworoczne postanowienia? Ja staram się takich nie robić, bo często nie wychodzą. Jak chce się coś zmienić, najlepiej zacząć od TERAZ. :-)Szczęśliwego Nowego Roku! Oby był lepszy niż poprzedni ;-)