Wykonanie
Połączenie idealne -
kasza gryczana,
cebula i aromatyczne
pieczarki. U mnie w domu, odkąd pamiętam,
kasza gryczana podawana była w ten właśnie sposób - z przesmażoną
cebulką. W zależności od potrawy, której
kasza ma towarzyszyć, możemy ewentualnie pominąć dodatek
pieczarek. Tak przygotowana
kasza ma tyle smaku, że śmiało może stanowić samodzielne danie (np. z surówką i
sadzonym jajkiem), lub być doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju
mięs, zwłaszcza tych z sosami.
1 szklanka
kaszy gryczanej2,5 szklanki
wody1-2 duże
cebule - obrane, drobno posiekane1 ząbek
czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę250 g
pieczarek - pokrojonych w plastry
natka pietruszkipieprz,
sólolej do smażenia1.
Kaszę gryczaną przebieramy, dokładnie płuczemy na sicie i gotujemy w osolonej wodzie, pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości. W razie konieczności, jeśli
wody za szybko ubyło, dolewamy wrzącej
wody.2.
Cebulę podsmażamy na
oleju. Gdy będzie szklista, dodajemy
pieczarki i
czosnek. Smażymy, mieszając, aż
pieczarki będę rumiane.3. Do ugotowanej (w razie potrzeby - odcedzonej)
kaszy dodajemy
cebulę z
pieczarkami. Doprawiamy
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem, by
kasza miała wyrazisty smak. Możemy dodać również siekaną
natkę pietruszki, lub jedynie posypać nią wierzch dania dla dekoracji.