Bardzo lubię kaszę gryczaną, i tak jak inne kaszemogę ją jeść nawet samą, bez dodatków. Jednak najlepsze jest dla mnie jej klasyczne połączenie z pieczarkami.Składniki:100 g kaszy gryczanej1 średnia cebula250 g pieczarek50 g soczewicy (u mnie akurat zielona i czarna)1 łyżka olejutrochę natki pietruszkisól, pieprzKaszę gryczaną i soczewicę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Pieczarki dokładnie umyć, drobno pokroić i dodać do cebuli. Dusić razem aż większość wody z pieczarek odparuje. Wymieszać z ugotowaną kaszą i soczewicą, doprawić, posypać natką.Koszt: ok. 4 zł.Z podanych składników otrzymałam 2 porcje (lub 3 jeśli nie jest to samodzielne danie tylko dodatek), co znowu daje obiad za ok. 2 zł.Organizator: michalina