Wykonanie
W lodówce leżała sobie połówka
kalafiora, a wiadomo że nie może za długo leżeć bo zaraz robi się w czarne kropki. Zrobiłam więc zapiekankę.
Składniki:połowa
kalafiorapołowa
piersi z kurczaka5 średnich
pieczarekcebula czerwona1 łyżeczka
przyprawy kebab-gyros
ser mozzarella ok 50 g2
jajka3 łyżki
śmietanysól,
pieprz,
czosnek, ulubione
przyprawyolejKalafiora ugotować w wodzie z odrobiną
soli,
cukru oraz kwasku
cytrynowego.
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, obsypać
przyprawą do gyrosa i najlepiej by przez godzinę nabierał smaku w lodówce.Do naczynia żaroodpornego wkładamy
kalafiora podzielonego na mniejsze kawałki.
Pierś z kurczaka smażymy na
oleju dodając pokrojone w plastry
pieczarki, i wykładamy na
kalafiora.
Cebulę kroimy w piórka możemy ją razem podsmażyć z
kurczakiem, ja tego nie zrobiłam tylko wymieszałam z
pieczarkami,
kurczakiem i wyłożyłam na
kalafiora.
Mozzarelle pokroiłam w kostkę dodałam do zapiekanki.
Jajka ubić ze
śmietaną i
przyprawami czyli
solą,
pieprzem,
czosnkiem, polać zapiekankę.Wstawić do piekarnika na 20-30 minut i piec w 180 stopniach.
Po upieczeniu polać ulubionym sosem i smacznego.