ßßß Cookit - przepis na Udka pod szpinakowo-serową kołderką

Udka pod szpinakowo-serową kołderką

nazwa

Wykonanie

3 udka
400 gr szpinaku
200 gr śmietany
150 gr sera białego
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawa Tzatziki
sól
pieprz
płaska łyżeczka kucharka
olej do smażenia
migdały kilka szt
Udka oczyścić zdjąć skórkę i obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Posypać kucharkiem podlać wodą i dusić pod przykryciem ok 10- 15 min.
Cebulkę pokroić w kostkę i przyrumienić razem z posiekanym ząbkiem czosnku, dodać obgotowany lub rozmrożony szpinak i przysmażyć przez ok 10 min. dodać sól i pieprz do smaku.
Śmietanę zmiksować z serem z dodatkiem przyprawy tzatziki i jednego ząbka czosnku ..
Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć podduszone udka, przykryć je szpinakiem, wygładzić i oblać sosem serowym. wierzch posypać posiekanymi migdałami. i zapiec .. ok 30-40 min w temp 200 st. Podawać z frytkami i ogórkiem kiszonym.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2010/09/udka-pod-szpinakowo-serowa-koderka.html