ßßß Cookit - przepis na Kremowy sos pieczarkowy i jaśminowy ryż

Kremowy sos pieczarkowy i jaśminowy ryż

nazwa

Wykonanie

Szarość na talerzu może być wyborna. Zwłaszcza, jeśli ta szarość to kremowy sos z pieczarek, z czerwoną cebulą, z duszonym filetem z kurczaka. Do tego bardzo aromatyczny, jaśminowy ryż. Szarość, biel i odrobina zieleni. Obiad.
Składniki:
1 filet z kurczaka
8 pieczarek
1 cebula (nieduża)
2 ząbki czosnku
1 szkl słodkiej śmietany
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
sól
pieprz
olej
1 szkl ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
Ryż namoczyć, wypłukać kilkakrotnie, aż woda nie będzie zawierała mączki, będzie czysta. Ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć.
Cebulę i czosnek umyć i pokroić. Dodać do kurczaka, posolić i dodać pieprz. Następnie wsypać natkę pietruszki i dusić, aż cebula się zeszkli.
Pieczarki pokroić na drobne części. Wymieszać z duszącym się kurczakiem i cebulą. Smażyć, aż puszczą sok. Wlać śmietanę, wymieszać i podgrzewać kilka minut, aż sos odrobinę zgęstnieje.
Podawać z ryżem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/08/kremowy-sos-pieczarkowy-i-jasminowy-ryz.html