Wykonanie
Szarość na talerzu może być wyborna. Zwłaszcza, jeśli ta szarość to kremowy sos z
pieczarek, z
czerwoną cebulą, z duszonym
filetem z kurczaka. Do tego bardzo aromatyczny, jaśminowy
ryż. Szarość, biel i odrobina zieleni. Obiad.
Składniki:1
filet z kurczaka8
pieczarek1
cebula (nieduża)2 ząbki
czosnku1 szkl słodkiej
śmietany1 łyżka posiekanej świeżej
natki pietruszkisólpieprzolej1 szkl
ryżu jaśminowegoPrzygotowanie:
Ryż namoczyć, wypłukać kilkakrotnie, aż
woda nie będzie zawierała
mączki, będzie czysta. Ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć.
Cebulę i
czosnek umyć i pokroić. Dodać do
kurczaka, posolić i dodać
pieprz. Następnie wsypać
natkę pietruszki i dusić, aż
cebula się zeszkli.
Pieczarki pokroić na drobne części. Wymieszać z duszącym się
kurczakiem i
cebulą. Smażyć, aż puszczą sok. Wlać
śmietanę, wymieszać i podgrzewać kilka minut, aż sos odrobinę zgęstnieje.Podawać z
ryżem.Smacznego :)