Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Sprężynki z
marchewkiSushi z
łososiem w sosie ... »Wiosna zbliża się wielkimi krokami, zagląda przez okno i , aż się prosi zrób coś kolorowego i apetycznego. Mnie długo nie można prosić , zbyt kusząca propozycja. Tralalalal i jest oto ona niezwyciężonaSkładniki na farsz :450 g
mrożonego szpinaku siekanego4 łyżki kremowego
serka(koziego kupiłam w biedronce )4 łyżki
fety4 łyżki
Pomidory pelatipół słoiczka
suszonych pomidorów( pokrojonych w paseczki)3 ząbki
czosnkusól i
pieprzSkładniki góra:3
jajkagałka muszkatołowa szczypta
śmietana gęsta 3 łyżki
sól i
pieprzSpód:1 czubata szklanka
mąki6 łyżek zimnego
masła3
żółtka1 łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
cukru1 łyżka
śmietanyZaczynamy !!!!!!!!!!!!!!!!!!Spód:
Mąkę przesiewamy, w środku robimy wgłębienie, wbijamy ,
żółtka.Dodajemy zimne
masło, solimy.Szybko zagniatamy ciasto.Zawijamy w folię, wstawiamy na godzinę do lodówki.Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180-200 °C.Ciasto ponownie zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty po same brzegi.Nakłuwamy widelcem całą ciasto.Wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy
grochem.Pieczemy przez 10 minut, usuwamy papier z
grochem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.Wyjmujemy z pieca,
tarta przestygnie( koło15) minutFarsz
szpinak owy
Szpinak rozmrozić na patelni, dodać rozgnieciony
czosnek i doprawić
solą. Dusić , aż odparuje z niego
woda.Dodajemy
pomidory pelati
ser kozi i
ser feta , mieszamy aż składniki się połączą i masa
zrobi się gęściejsza .Farsz przekładamy do ostudzonej tarty.
Jajka wymieszać ze
śmietaną,
gałką muszkatołową,
solą oraz
pieprzem.Przelewamy
jajka na
szpinak posypujemy
papryką zieloną pokrojoną w kostkę oraz
pomidorami suszonymi pokrojonymi w paseczki .Wkładamy do pieca na 20 min (
jajka ze
śmietaną muszą się ściąć).
piątek, 09 maja 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter