ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Sprężynki z marchewki
Sushi z łososiem w sosie ... »
Wiosna zbliża się wielkimi krokami, zagląda przez okno i , aż się prosi zrób coś kolorowego i apetycznego. Mnie długo nie można prosić , zbyt kusząca propozycja. Tralalalal i jest oto ona niezwyciężona
Składniki na farsz :
450 g mrożonego szpinaku siekanego
4 łyżki kremowego serka(koziego kupiłam w biedronce )
4 łyżki fety
4 łyżki Pomidory pelati
pół słoiczka suszonych pomidorów( pokrojonych w paseczki)
3 ząbki czosnku
sól i pieprz
Składniki góra:
3 jajka
gałka muszkatołowa szczypta
śmietana gęsta 3 łyżki
sól i pieprz
Spód:
1 czubata szklanka mąki
6 łyżek zimnego masła
3 żółtka
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka śmietany
Zaczynamy !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Spód:
Mąkę przesiewamy, w środku robimy wgłębienie, wbijamy , żółtka.
Dodajemy zimne masło, solimy.
Szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię, wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180-200 °C.
Ciasto ponownie zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty po same brzegi.
Nakłuwamy widelcem całą ciasto.
Wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem.
Pieczemy przez 10 minut, usuwamy papier z grochem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Wyjmujemy z pieca, tarta przestygnie( koło15) minut
Farsz szpinak owy
Szpinak rozmrozić na patelni, dodać rozgnieciony czosnek i doprawić solą. Dusić , aż odparuje z niego woda.
Dodajemy pomidory pelati ser kozi i ser feta , mieszamy aż składniki się połączą i masa zrobi się gęściejsza .
Farsz przekładamy do ostudzonej tarty.
Jajka wymieszać ze śmietaną, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Przelewamy jajka na szpinak posypujemy papryką zieloną pokrojoną w kostkę oraz pomidorami suszonymi pokrojonymi w paseczki .
Wkładamy do pieca na 20 min (jajka ze śmietaną muszą się ściąć).
piątek, 09 maja 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/05/Tarta-ze-szpinakiem.html