Wykonanie
Ostatnio miałam dłuższą niż zazwyczaj przerwę w blogowaniu - jednak wyjątkowo nie z mojej
winy ;) Dopiero od wczoraj mam pełen dostęp do internetu i
mogę w końcu podzielić się przepisem na pieczone pierogi.Nadzienie oczywiście jest dowolne - ja poszłam w moje ukochane smaki, czyli
kurczaka ze
szpinakiem. Wy możecie przerobić danie na Wigilijne, zamiast mojego farszu dając
kapustę z
grzybami.Ważniejsza sprawa to ciasto i fakt, że pieczemy nasze pierogi. Ciekawa sprawa - są dużo prostsze w wykonaniu, a mimo tego wydają się pracochłonne i robią wrażenie :)
Składniki:15g świeżych
drożdżyjajko60g roztopionego i wystudzonego
masłaok 200g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej
sólodrobina
cukruDrożdże ucieramy z
cukrem i odstawiamy na 15 minut, aż zaczną pracować.Następnie dodajemy
jajko,
mąkę,
sól i
masło, dokładnie mieszamy i zagniatamy, w razie potrzeby podsypując
mąką.Nadzienie:smażona
pierś kurczaka (ok. 150g)ok 200g
mrożonego szpinaku50g
sera typu
fetaząbek
czosnkusól i
pieprz do smaku
Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy i doprawiamy
solą,
pieprzem, ząbkiem
czosnku przeciśniętym przez praskę i
serem typu
feta.Dodajemy
kurczaka i podgrzewamy całość jakieś 15 minut, aż smaki się "przegryzą".Następnie blendujemy (
serio) nasze nadzienie na gładko, co sprawia, że jeszcze łatwiej lepić pierogi.Rozwałkowujemy ciasto na placek grubości ok. 1 centymetra. Wykrawamy kółka, które napełniamy nadzieniem i dokładanie sklejamy brzegi.Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Podajemy z surówką, dipem
jogurtowym, ulubionym sosem, barszczykiem lub same.Doskonale smakują nie tylko na gorąco, ale także na zimno.Smacznego!