ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe pierogi ze szpinakiem i serem feta

Drożdżowe pierogi ze szpinakiem i serem feta

nazwa

Wykonanie

W przeciwieństwie do mojej rodziny, uwielbiam szpinak. Mogłabym jeść go pod każdą postacią. Osobom krzywiącym się na samo wspomnienie tego słowa polecam połączenie z serem feta. Dziś w w formie drożdżowych pierogów, pysznych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się również do odgrzania w mikrofalówce.
Składniki
-50 dag mąki
-3 dag drożdży
-1 szkl. ciepłego mleka
-łyżka cukru
-3 jajka
-3 łyżki oleju
-60 dag mrożonego szpinaku
-łyżka masła
-30 dag sera feta
-zmiażdżony ząbek czosnku
-sól, pieprz
Przygotowanie
Z drożdży, cukru, 3 łyżek mleka i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Zaczyn, olej, 2 jajka, resztę mleka i szczyptę soli wymieszać z mąką, odstawić.
Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać rozkruszoną fetę i czosnek. Doprawić wg uznania.
Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st.
Smacznego :)
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2011/03/drozdzowe-pierogi-ze-spzinakiem-i-serem.html