Wykonanie
W przeciwieństwie do mojej rodziny, uwielbiam
szpinak. Mogłabym jeść go pod każdą postacią. Osobom krzywiącym się na samo wspomnienie tego słowa polecam połączenie z
serem feta. Dziś w w formie
drożdżowych pierogów, pysznych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się również do odgrzania w mikrofalówce.Składniki-50 dag
mąki-3 dag
drożdży-1 szkl. ciepłego
mleka-łyżka
cukru-3
jajka-3 łyżki
oleju-60 dag
mrożonego szpinaku-łyżka
masła-30 dag
sera feta-zmiażdżony ząbek
czosnku-
sól,
pieprzPrzygotowanieZ
drożdży,
cukru, 3 łyżek
mleka i łyżki
mąki zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia.Zaczyn,
olej, 2
jajka, resztę
mleka i szczyptę
soli wymieszać z
mąką, odstawić.
Szpinak rozmrozić i podsmażyć na
maśle. Przestudzić. Dodać rozkruszoną
fetę i
czosnek. Doprawić wg uznania.Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st.Smacznego :)