Wykonanie
Ostatnio na zajęciach z rysunku Ola zapytała się mnie o jakieś dania ze
szpinakiem, co by to nie były
makaronem. Przypomniałam sobie, że jakiś czas temu o to samo pytała mnie Natalia. No to stwierdziłam, że trzeba coś takiego zamieścić na blogu! ( zawiozłam dzisiaj Oli (innej Oli) i mówiła, że pyszne! tata i mama też mówią, że pyszne, więc naprawdę polecam! )Składniki:500 g
mrożonego szpinaku w liściach4 łyżki kremowego
serka( Philadelphia, Twój Smak, Almette ...)pół słoiczka
suszonych pomidorów4/5 łyżek
fety3 ząbki
czosnku2
jajkasól i
pieprzspód:1 czubata szklanka
mąki4 łyżki zimnego
masła3
żółtka1 łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
cukru1 łyżka
śmietanyPrzygotowanie:1) Robimy spód: na blat wysypujemy
mąkę i robimy w niej małe gniazdko do którego wrzucamy resztę składników
spodu2) Wszystko zagniatamy i formujemy kulkę, powinna wyjść plastyczna masa, jeśli nie, dodajemy
mąki, bądź
masła.
3) Kulkę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 15 minut do zamrażalnika.4) Po wyjęciu rozwałkowywujemy i wykładamy płaskie naczynie żaroodporne
5) Robimy dziurki widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200* C piekarnika, podpiekamy tylko trochę, aż się leciutko zarumieni6) Robimy farsz:
szpinak rozmrażamy, możemy po prostu zrobić to na patelni na małym gazie
7) Po rozmrożeniu odsączamy
wodę8) Dodajemy kremowy
serek, pokrojone w kostkę
suszone pomidory,
czosnek i
fetę( ja zawsze kruszę ją widelcem i wrzucam na patelnie prosto z opakowania-mniej sprzątania)
9)
Pieprzymy i solimy do smaku (UWAGA!
suszone pomidory i
feta są słone, więc delikatnie)10) Nakładamy
szpinak na podpieczony spód
11) Roztrzepujemy
jajka widelcem-solimy12) Polewamy
jajkami wierzch
13) Wkładamy z powrotem do piekarnika, aż
jajka się zetną (sprawdzamy widelcem)Jest pyszne i na ciepło i na zimno!