ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio na zajęciach z rysunku Ola zapytała się mnie o jakieś dania ze szpinakiem, co by to nie były makaronem. Przypomniałam sobie, że jakiś czas temu o to samo pytała mnie Natalia. No to stwierdziłam, że trzeba coś takiego zamieścić na blogu! ( zawiozłam dzisiaj Oli (innej Oli) i mówiła, że pyszne! tata i mama też mówią, że pyszne, więc naprawdę polecam! )
Składniki:
500 g mrożonego szpinaku w liściach
4 łyżki kremowego serka( Philadelphia, Twój Smak, Almette ...)
pół słoiczka suszonych pomidorów
4/5 łyżek fety
3 ząbki czosnku
2 jajka
sól i pieprz
spód:
1 czubata szklanka mąki
4 łyżki zimnego masła
3 żółtka
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
1) Robimy spód: na blat wysypujemy mąkę i robimy w niej małe gniazdko do którego wrzucamy resztę składników spodu
2) Wszystko zagniatamy i formujemy kulkę, powinna wyjść plastyczna masa, jeśli nie, dodajemy mąki, bądź masła.
3) Kulkę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 15 minut do zamrażalnika.
4) Po wyjęciu rozwałkowywujemy i wykładamy płaskie naczynie żaroodporne
5) Robimy dziurki widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200* C piekarnika, podpiekamy tylko trochę, aż się leciutko zarumieni
6) Robimy farsz: szpinak rozmrażamy, możemy po prostu zrobić to na patelni na małym gazie
7) Po rozmrożeniu odsączamy wodę
8) Dodajemy kremowy serek, pokrojone w kostkę suszone pomidory, czosnek i fetę( ja zawsze kruszę ją widelcem i wrzucam na patelnie prosto z opakowania-mniej sprzątania)
9) Pieprzymy i solimy do smaku (UWAGA! suszone pomidory i feta są słone, więc delikatnie)
10) Nakładamy szpinak na podpieczony spód
11) Roztrzepujemy jajka widelcem-solimy
12) Polewamy jajkami wierzch
13) Wkładamy z powrotem do piekarnika, aż jajka się zetną (sprawdzamy widelcem)
Jest pyszne i na ciepło i na zimno!
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2012/04/tarta-ze-szpinakiem.html