ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste pieczone pierogi

Pełnoziarniste pieczone pierogi

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne sycące pierogi, doskonałe jako śniadanie, kolacja, a w towarzystwie barszczyku jako obiad. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich zaleta jest również to, że w zależności od nastroju można dowolnie dobierać farsz. U mnie z farszem szpinakowym z serem typu feta.
Składniki na farsz:
łyżka masła
5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
1 duża cebula
opakowanie mrożonego szpinaku-450g
100g sera typu feta
sól, pieprz
Składniki na ciasto ciasto :
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki tortowej
1 duże jajo ( trochę odłożyć do posmarowania pierogów)
Pół szklanki śmietany 18 %
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sól, pieprz
Farsz:
Masło rozpuścić i zeszklić na nim cebule. Dodać czosnek. Rozmrożony szpinak dodać do garnka. Wymieszać. Dusić pod przykryciem 15 minut. Pokruszony ser typu feta dodać do szpinaku. Wymieszać.
Ciasto:
Jajo rozkłócić, dodać śmietanę i wymieszać. Dodać dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować na grubość kilku mm. Dużym kubkiem wycinać kółka. Na każde kółko nałożyć łyżkę farszu i skleić. Posmarować jajem i posypać pestkami dyni lub sezamu. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Pierogi muszą być rumiane.
Smacznego!
Aga:)
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/01/penoziarniste-pieczone-pierogi.html