Wykonanie
Bardzo smaczne sycące pierogi, doskonałe jako śniadanie, kolacja, a w towarzystwie barszczyku jako obiad. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich zaleta jest również to, że w zależności od nastroju można dowolnie dobierać farsz. U mnie z farszem
szpinakowym z
serem typu
feta.Składniki na farsz:łyżka
masła5 ząbków
czosnku przeciśniętego przez praskę1 duża
cebulaopakowanie
mrożonego szpinaku-450g100g
sera typu
fetasól,
pieprzSkładniki na ciasto ciasto :1 szklanka
mąki pełnoziarnistej1 szklanka
mąki tortowej1 duże
jajo ( trochę odłożyć do posmarowania pierogów)Pół szklanki
śmietany 18 %1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSól,
pieprzFarsz:
Masło rozpuścić i zeszklić na nim
cebule. Dodać
czosnek. Rozmrożony
szpinak dodać do garnka. Wymieszać. Dusić pod przykryciem 15 minut. Pokruszony
ser typu
feta dodać do
szpinaku. Wymieszać.Ciasto:
Jajo rozkłócić, dodać
śmietanę i wymieszać. Dodać dwa rodzaje
mąki,
proszek do pieczenia i
przyprawy. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować na grubość kilku mm. Dużym
kubkiem wycinać kółka. Na każde kółko nałożyć łyżkę farszu i skleić. Posmarować
jajem i posypać
pestkami dyni lub
sezamu. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Pierogi muszą być rumiane.Smacznego!
Aga:)