Wykonanie
Dzięki uprzejmości firmy Pani Czesławy Zarzeckiej z Podlasia mam przyjemność testowania znakomitego
sera korycińskiego "Swojskiego". To doskonały
ser z
mleka krowiego, na podpuszczce, z dowolnymi dodatkami- ja akurat dostałam ten z
pieprzem kolorowym i
czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak
mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek do
wina. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie psuje się szybko, tylko dojrzewa- w chłodniczych warunkach możemy go przechowywać nawet do dwóch miesięcy. Moim zdaniem im straszy tym lepszy, z każdym dniem nabiera bogatszego i bardziej wyraźnego smaku. Oczywiście produkowany jest całkowicie naturalnie bez użycia choćby minimalnej ilości konserwantów i chemicznych dodatków.Więcej informacji na temat sposobu wyrabiania tego coraz bardziej popularnego
sera, jego rodzajów i sprzedaży możecie znaleźć na stronie www.
ser-korycinski.plZachęcam do zajrzenia na stronę i zapoznania się z ciekawą historią
sera korycińskiego, która sięga XVII wieku.
Na pierwszy rzut oprócz tradycyjnych kanapek poszła krucha
tarta ze
szpinakiem.
Ser idealnie się w niej sprawdził
smakowo i kolorystycznie. W ogóle doskonale smakuje w połączeniu z kwaśnymi dodatkami-
pomidorami,
ogórkami kiszonymi czy marynowaną
papryką.*foremka 21 cm:Składniki: na ciasto:200 g
mąki125 g
masła1
jajkoszczypta
soli na nadzienie:300 g
mrożonego szpinaku2 łyżki kwaśnej
śmietanyłyżka
masła2 ząbki
czosnkusól,
pieprzdodatkowo:
pomidory: malinowy i żółty100-150 g
Sera Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej z
pieprzem i
czosnkiemłyżka czarnych
oliwekForemkę na tartę wysmarować
masłem i oprószyć
mąką lub
bułką tartą. Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem i podpiec w 200*C przez około 15 minut.
Szpinak odparować w rondelku, kiedy nie będzie już
wody dodać
masło i podsmażyć
szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, przyprawić, na końcu dodać
śmietanę. Przestudzić nadzienie i wyłożyć je na ciasto.
Ser pokroić na plasterki i ułożyć na
szpinaku. Kawałek
sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pomidory umyć i pokroić w plasterki.
Oliwki również pokroić. Plasterki
pomidorów ułożyć na tarcie na zmianę. Posypać
oliwkami.Całość posypać
startym serem. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 30 minut. Najlepiej smakuje z dodatkiem soku
czosnkowego.