Wykonanie
Steki z polędwiczek wieprzowych zapieczone z musem
szpinakowym (lub
pieczarkowym) to smakowite danie zarówno na „zwykłą” obiado-kolację, ale także wystawne przyjęcie :)Uwaga:)Warto od razu przygotować podwójną porcję musu
szpinakowego (lub
pieczarkowego) i użyć go w połowie na śniadanie do
jajek zapiekanych w
szynce, a resztę na obiad do proponowanych dzisiaj
steków ;)Składniki: (6-8
steków czyli 3-4 porcje)1 duża polędwiczka wieprzowa
sól i
pieprzoliwamus
szpinakowy:1 opakowanie (450 g)
mrożonego szpinaku (lub 1/2 kg
pieczarek)1 średnia
cebula1-2 ząbki
czosnku2-4 łyżki
twarożku śmietankowegosól i
pieprzoliwadodatkowo:4-6 łyżek tartego
ostrego żółtego sera (np.
Cheddar)Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, przełożyć na gęste sitko i pozostawić aby odciekł cały płyn.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy, wrzucić drobno posiekaną
cebulę oraz przeciśnięty
czosnek i smażyć na średnim ogniu aż
cebula będzie miękka i szklista. Zdjąć z patelni i odstawić.Na tę samą patelnię wlać ponownie 2-3 łyżki
oliwy i wrzucić
szpinak. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut (aby odparowała reszta płynu), a następnie dodać
cebulę i
twarożek. Wymieszać i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.**Wersja grzybowa:
Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni, na której smażyła się
cebula rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy. Wrzucić tarte
pieczarki i smażyć do czasu aż odparuje cały płyn, a
pieczarki zaczną się lekko rumienić. Dodać
cebulę i
twarożek. Wymieszać i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Polędwiczkę pokroić w poprzek na plastry grubości 1,5-2 cm, każdy lekko rozgnieść dłonią (lub delikatnie rozbić tłuczkiem). Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy i obrumienić
steki z obu stron.Duże płaskie naczynie żaroodporne posmarować cienko
oliwą.
Steki oprószyć
solą i
pieprzem i ułożyć na dnie naczynia, tak aby na siebie nie zachodziły. Na stekach rozłożyć równomiernie cały mus
szpinakowy (
pieczarkowy), posypać tartym
serem i wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika.Piec 15-25 minut. (Uwaga: Jeśli
steki i mus były ciepłe wystarczy 15 minut. Jeśli danie było przygotowane wcześniej i czekało w lodówce na zapieczenie należy trzymać je w piekarniku 20-25 minut.)Podawać z mieszaną
sałatką, warzywami gotowanymi na parze lub tak jak ja z
marchewką i
awokado .Smacznego :)