ßßß Cookit - przepis na Risotto z dyni z pesto z rukoli

Risotto z dyni z pesto z rukoli

nazwa

Wykonanie

Kolejne risotto od Ainsley'a. Trochę mi przypomina to grzybowe, ale tylko z wyglądu, a raczej tej zieleniny na wierzchu. Powiem wam tylko, że połączenie dyni i rukoli to jest to. Zajadał się nim nawet mój synio.
Składniki:
1 małą dynia, obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w kostkę
ok. 120 ml oliwy
50 g orzeszków piniowych (dałam migdały)
4 łyżki Parmezanu
50 g rukoli
1 litr bulionu warzywnego
75 g niesolonego masła
1 mała cebula, dobrze posiekana
2 ząbki czosnku, rozgniecione
350 g ryżu Arborio
150 ml wytrawnego białego wina
sól, pieprz
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Rozłóż dynię na blasze i pokrop 2 łyżkami oliwy. Piecz ok. 30- 40 minut, od czasu do czasu przewracać kawałki. W między czasie rozgrzej patelnię i upraż orzechy (migdały).
Aby zrobić pesto z rukoli odłóż 3 łyżeczki Parmezanu. Pozostały parmezan wsyp do blendera z 3-4 łyżkami oliwy i rukolą. Krótko zmiksować, tak aby składniki się połączyły, ale nie zmiksowały się na papkę. Doprawić do smaku, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.
Zagotować bulion. W drugim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i 50 g masła. Dodać cebulę, czosnek i gotować na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Zwiększyć ogień i dodać ryż. Podsmażać go przez około minutę, aż zrobi się przezroczysty. Wlać wino i pozwolić aby alkohol odparował, cały czas mieszając. Następnie dodawać po chochli bulionu, pamiętając o tym, żeby dolewać kolejną dopiero kiedy cały płyn się wchłonie. Cały czas mieszamy ryż, aby nie przywarł do dna. Powinno to zająć 15-20 minut.
Przed samym podaniem dodać pozostałe masło (ja nie dodawałam), orzeszki i dynię. Wymieszać. Rozłożyć do miseczek i na wierzch każdej wyłożyć odrobinę pesto z rukoli (ja następnie całe pesto wmieszałam do risotto). Posypać resztą Parmezanu i podawać.
English
1 small butternut squash
50 g pine nuts (I used cashew nuts)
4 tbs grated Parmesan
50 g rocket
1 litre vegetable stock
75 g unsalted butter
1 small onion, sliced
2 garlic cloves, crushed
350 g risotto rice
150 ml dry white wine
salt, black pepper
Directions:
Peel and cut the squash into 2,5 cm cubes. Scatter them into a roasting tin and drizzle over 2 tbs olive oil. Roast in 180 C for about 25-35 minutes. Turn once or twice.
Meanwhile heat a frying pan, add the nuts and cook for a few minutes. Set aside.
Make the rocket pesto. Reserve 3 tsp Parmesan to garnish. Place the remaining Parmesan into a blender with 3 - 4 tbs of olive oil. Add rocker and blend shortly just to combine the ingredients. Season and put the pesto into a bowl and cover. Put into the fridge.
Heat up the stock and keep it simmering. Heat 2 tbs of olive oil and 50 g of the butter in a large pot. Add sliced onion and crushed garlic. Cook for several minutes until softened. Do not let it get brown. Increase the heat. Add the rice and cook for 1 minute stirring occasionally. Add the wine and reduce until all the wine is absorbed. Stir all the time. Then add a ladleful of hot stock. Stir it and allow each addition of stock to be absorbed. Only then add another ladleful of hot stock. Cook that way until the rice is al dente, for about 15-20 minutes.
Before serving stir the remaining butter and toasted nuts. Add the roasted squash. Season and divide among bowls. Drizzle each portion wuith a little pesto and Parmesan. Serve immediately.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/09/Risotto-z-dyni-z-pesto-z-rukoli.html