Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam
ryż do risotto
marki Kupiec i dzisiaj postanowiłam go przetestować. Przebrnęłam przez setki przepisów ale moją uwagę zwrócił przepis Jamiego Oliviera z książki Włoska wyprawa Jamiego Oliviera, którą wręcz uwielbiam. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmieniła ale właśnie dlatego lubię czarować w kuchni.Składniki na risotto bianco:-
ryż do risotto- 1
cebula- 4 ząbki
czosnku- 1 kieliszek
wina- 3 łyżki
masła- 3 łyżki
oliwy z oliwek-
parmezan-
sól,
pieprz-
bulion warzywnySkładniki na
krewetki:- 1 opakowanie
krewetek- 2 łyżki
kolendry- 2 ząbki
czosnku-
oliwa z oliwek1. Do garnka wlewam
oliwę i 1 łyżkę
masła.
Cebulę i
czosnek drobno kroję, wrzucam do garnka i gotuję przez 15 minut na małym ogniu tak, aby się nie przyrumieniły. Kiedy warzywa są już miękkie dodaje
ryż.2.
Bulion podgrzewam żeby był ciepły.
Ryż cały czas mieszam a kiedy robi się szklisty wlewam lampkę
wina. Mieszam aż
alkohol odparuje a
ryż wchłonie esencje.3. Następnie wlewam 1 chochle
bulionu i przyprawiam szczyptą
soli. Zmniejszam ogień tak, aby
ryż lekko bulgotał. Dodaję kolejną chochlę gorącego
bulionu i mieszam rozprowadzając dokładnie
skrobie wydzieloną przez
ryż. Zanim dodam następną chochlę
bulionu czekam, aż
ryż wchłonie poprzednią. Cały proces trwa około 15 minut, trzeba spróbować czy
ryż jest dogotowany jeżeli nie - wlewam kolejną chochlę
bulionu aż do skutku.4. Odstawiam ugotowane risotto, dodaję łyżkę
masła i starty
parmezan i przykrywam na 2 minuty.5. W tym czasie rozgrzewam patelnię z
oliwą, wrzucam utartą
kolendrę i
czosnek i smażę
krewetki. Dodaje je do risotto i podaję od razu - ma gładką i kremową konsystencję.