Wykonanie
Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszne przekąski, które idealnie sprawdzają się na imprezach. Znikają błyskawicznie i wszystkim smakują :) Kanapeczki takie
jadłam kiedyś u mojego kuzyna (były na
bagietce pokrojonej ukośnie i opieczonej w piekarniku). Tak mi posmakowały, że postanowiłam odtworzyć ich smak :) Dziś proponuję Wam trzy warianty past:
oliwkową,
serową i
wątróbkową, ale doskonale też sprawdzi się pesto
pomidorowe (gotowe lub samodzielnie wykonane z
orzechów ziemnych,
bazylii,
sera żółtego,
czosnku i
suszonych pomidorów w
oliwie)Polecam Wam baaardzo :)Składniki na pastę
oliwkową:2-3 łyżki czarnych
oliwek1 maleńka
cebulkaok. 150g białego
twarogu ( taki wiaderkowy - u mnie President)ok 50-60g
sera fetapieprzOliwki i
cebulkę drobniuteńko pokroić. Ja zrobiłam to blenderem.
Fetę rozgnieść widelcem. Wszystko wymieszać na gładki krem i doprawić.Składniki na pastę
wątróbkową:200g
wątróbki drobiowej2 duże
cebulesól.
pieprz1/2 łyżki
majonezumlekooliwa do smażenia
Wątróbkę namoczyć w
mleku.
Cebulę pokroić w piórka i zezłocić na
oliwie. Zdjąć z ognia, wrzucić
wątróbkę i smażyć do miękkości - nie za długo. Wrzucić
cebule i jeszcze chwilę razem smażyć.Zdjąć z ognia i wystudzić.
Wątróbkę razem z
cebulą dokładnie zmiksować na gładki krem. Dodać ewentualnie odrobinkę
majonezu i doprawić.Składniki na pastę rokpolową:100g
sera z błękitną pleśnią (np błękitny lazur)1 maleńka
cebulkagarść mieszanki
sałat (np taka paczkowany mix z Biedronki)2 łyżki
orzechów włoskich1
gruszkasok z cytrynyponadto:2 opakowania mini sucharków (ja najbardziej lubię "Pano" z Biedronki)
Gruszkę obrać. Pokroić na maleńkie cieniutkie plasterki i od razu skropić
cytryną (zapobiega to jej ciemnieniu).Rokpol zmiksować razem z drobno pokrojoną
cebulką. Dodać posiekane
orzechy i drobno pokrojone
sałaty. Wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.Sucharki smarować grubo pastami. Na wierzchu kanapeczek z pastą rokpolową układać plasterek
gruszki, pozostałe dowolnie dekorować. Smacznego :)