Wykonanie
Przepis na tę salatkę zapamiętałam z programu „Moja grecka kuchnia” na Kuchni tv. Ogladając blogi , widziałam często
sałatkę grecką z dodatkiem
sałaty – zwykłej lub lodowej. W oryginalnym przepisie jej nie było, skladniki są proste –
pomidory, zielone
ogórki,
cebula,
ser feta i
oliwki. I taką zrobiłam,dodając jedynie od siebie
koperek ( pomaga zachować witaminę C w pomidorach przy
kontakcie z
ogórkami) i zieloną czubrycę, bo uwielbiam ją w sałatkach i do
sera.Dołączam ją do Baru
sałatkowego Peli i akcji warzywa psiankowate2 zielone
ogórki2-3
pomidoryśrednia
cebula15 dkg
sera feta1/2 szklanki
oliwekłyżka
soku z cytryny3 łyżki
oliwysól,
pieprz świeżo zmielony,zielona czubryca,
oreganołyżka posiekanego
koperkuNajpierw pokroiłam
ogórki,posoliłam je i posypałam
koperkiem.Wymieszałam je z krążkami
cebuli i plasterkami
pomidorów i potraktowałam jako bazę sałatki.Na wierzchu ułożylam kawałki
fety i
oliwki,posypałam
przyprawami. Na końcu
skropiłam sokiem z cytryny i
oliwą. Wstawilamna 15 minut do lodówki,żeby smaki się „przegryzły”.
Sałatka grecka w takiej wersji wszystkim bardzo podeszła i szybko zniknęła.Smacznego !