Wykonanie
Witajcie!Był kiedyś czas, kiedy
czarne oliwki (zielone w
sumie też) całkowicie mi nie smakowały. Ciężko było się do nich przekonać, aż nadszedł dzień, kiedy zwyczajnie w świecie zaczęłam je jeść ze smakiem. Smak czasem płata
figle, raz coś smakuje, raz nie :-).
Dzisiaj zapraszam Was na moją wersję klasycznej i znanej sałatki greckiej. Przepis w którym nie może zabraknąć czarnych
oliwek :-).Zapraszam!Składniki:200 g
sera feta4
pomidory2
czerwone cebule1
ogórek szklarniowy3 garści czarnych
oliwek6 łyżek
oliwy z oliwek2 łyżki
oreganosól,
pieprzsok z cytryny (do smaku)Wykonanie:
Ser feta kroimy w kostkę,
pomidory w ćwiartki, a następnie jeszcze na połówki,
cebulę w piórka,
ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy go w kostkę.Do
oliwy dodajemy
oregano,
sól,
pieprz i ok. 1 łyżeczki
soku z cytryny, dokładnie mieszamy.Dressing łączymy ze składnikami sałatki i mieszamy. Chłodzimy.Smacznego!