Wykonanie
Znudziło Wam się tradycyjne pesto bazyliowe? Spróbujcie mojej wariacji na temat tego włoskiego klasyka, czyli pasty z
pora i
cebuli. Smacznego!:)Składniki1 cały
por, posiekany1 średnia
cebula, posiekana
oliwa z oliwek – ok. 3 łyżekgarść
orzechów włoskich2-3 ząbki
czosnkusól +
pieprz do smaku
sok z cytryny – ok. 2 łyżeczek
wodaopcjonalnie ulubiony
serPor i
cebulę poddusić chwilę na małym ogniu z odrobiną
oliwy z oliwek, następnie zdjąć z ognia. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, w razie zbyt gęstej konsystencji dolewamy
wody lub
oliwy. Pastę możemy dodawać do kanapek,
makaronu,
mięs – co kto lubi;) Przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce.