ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie:

Przygotowanie:

nazwa

Wykonanie

Do teraz słowo hummus kojarzyło mi się jedynie z polskim humus, które ma niewiele wspólnego z pyszną pastą z tahini i ciecierzycą, której smak wywrócił do góry nogami mój świat past do kanapek. Dawno nic mnie tak nie zaskoczyło jak właśnie hummus. Dotychczas podchodziłam do hummusu sceptycznie, jednak właśnie przeszłam na drugą stronę mocy i jestem tam razem z innymi hummusożercami takimi jak Jadłonomia, której przepis zaadoptowałam do własnych, hummusowych potrzeb i przedstawię go w tym poście.
Składniki:
200 g suchej ciecierzycy,
150 g pasty tahini,
40 ml zimnej wody,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
1) Ciecierzycę zalewamy wodą (wody powinno być co najmniej dwa razy tyle co ciecierzycy) i zostawiamy do namoczenia (najlepiej na noc).
2) Namoczoną ciecierzycę przelewamy wodą na sicie i przekładamy do garnka. Gotujemy do miękkości. Ciecierzyca nie powinna być ani trochę twarda, inaczej hummus będzie miał grudki.
3) Ugotowaną cieciorkę odcedzamy i studzimy. Następnie blendujemy ją na gładką masę, najlepiej w blenderze kielichowym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i sok z cytryny.
4) W następnym kroku dodajemy tahini i dalej blendujemy.
5) Do powstałej masy dodajemy lodowatą wodę, co spowoduje, że masa zmieni kolor na jaśniejszy. Całość miksujemy jeszcze przez chwilę i przekładamy do miseczki lub pojemnika.
Osobiście wole hummus gęstszy, żeby uzyskać rzadszy można dodać więcej wody oraz tahini, wtedy masa będzie bardziej lejąca się.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2014/03/321-hummus.html