Wykonanie
Dziś przepis na zdrową
sałatkę z pieczonymi
buraczkami,
fetą i
rukolą. Słony smak
sera rewelacyjnie komponuje się ze
słodyczą buraków oraz ostrością
porów. Przepis zapisałam jakiś czas temu na karteczce, niestety nie pamiętam, która strona była moją inspiracją. Smacznego:) dla 2 osób:2 małe
buraki,
ser feta (do smaku),kilka połówek
orzechów włoskich,mała
cebula lub białą część
pora,garść
rukolioliwa i
sok z cytryny do skropienia sałatki,
sól,
pieprz,
Buraczki upiec w całości w 180 stopniach (ok. 30 minut, czas pieczenia zależy od wielkości
buraków). Po ostygnięciu obrać i pokroić na plasterki. Na talerzu ułożyć
rukolę, plastry
buraków, połówki
orzechów, kosteczki
fety i krążki
cebuli lub
pora.
Sałatkę doprawić, skropić
oliwą i
cytryną.