Pieprz biały

nazwa

Pieprz biały

Biały pieprz pochodzi z tropikalnych owoców pieprzu czarnego (Piper nigrum). W przeciwieństwie do pieprzu czarnego, pieprz biały otrzymywany jest z dojrzałych owoców. W momencie, gdy owoce są już zebrane, moczy się je w wodzie przez co najmniej 8 dni. Po zmiękczeniu, owoce poddawane są procesowi ocierania. Potem są suszone, aż staną się białe lub lekko szare. Następnie, pieprz jest sprzedawany na rynku w postaci pełnych lub zmielonych ziaren.

Pieprz biały nie posiada tak intensywnego smaku i zapachu, jak pieprz czarny. Czasem jego smak jest określany jako sosnowy. Większość producentów traktuje pieprz specjalnymi środkami chemicznymi, aby jeszcze bardziej wybielić jego kolor. Jedną z wad jest to, że w trakcie bielenia, chemia ograbia pieprz z oryginalnego smaku.

Historia

Pieprz biały jest jedną z najbardziej znanych i ulubionych przypraw w historii. W czasach starożytnego Rzymu, pieprz był tak wartościowy, że używano go jako okupu. W 1930 roku, na Zachodzie, Brazylia stała się głównym producentem tej przyprawy.

Charakterystyka

Owoce białego pieprzu rosną w kiściach, jak winogrona. Pędy osiągają nawet 3 metry wysokości. Głównie można je spotkać w Indiach i Indonezji. Ziarna pieprzu występują w trzech rodzajach; biały, czarny i zielony. Są sprzedawane w całości lub zmielone. Czarny pieprz odznacza się najsilniejszym smakiem i jest uzyskiwany z dojrzałych nasion. Pieprz zielony pochodzi z niedojrzałych nasion, które są przetwarzane i zanurzane w solance. Z kolei, pieprz biały jest przetwarzany z bardzo dojrzałych owoców.

Zastosowanie

  • Jest powszechnie wykorzystywany do warzyw, sosów, gulaszów i zapiekanek.
  • Stanowi idealną przyprawę dla wielu przepisów z tuńczykiem lub krewetkami.
  • Jest szeroko stosowany w kuchni indyjskiej, azjatyckiej i meksykańskiej.
  • Podkreśla smak białych sosów.
  • Idealnie współgra z innymi przyprawami, zwłaszcza z kminkiem.
  • Pieprz biały traci większość swoich właściwości, jeśli zostanie zmielony.
  • W celu zaopatrzenia się w mielony pieprz, najlepiej zakupić całe ziarna i zmielić je własnoręcznie. Wystarczy wykorzystać młynek do kawy. Smak pieprzu będzie o wiele bardziej intensywny.
  • Przed pieczeniem, warto posypać mięso pieprzem, aby zapewnić mu dodatkowy smak.
  • W porównaniu z mielonymi, całe ziarna pieprzu odznaczają się znacznie wyższą zawartością smaku, świeżości, niezbędnych olejów i składników odżywczych.

Przechowywanie

  • Przechowywać w ciemnej i chłodnej szafce z dala od światła słonecznego. Pieprz będzie świeży przez cały rok.
  • Nie warto kupować dużych ilości zmielonego pieprzu białego, ponieważ traci swoje właściwości po 4 miesiącach.
  • Gdy nie używany, biały pieprz powinien być zamknięty w szczelnym pojemniku. Najlepszą opcją jest szklany słoik. Tym sposobem zachowa swoje smakowe i zapachowe walory.
  • Pieprz biały nie psuje się z biegiem czasu. Jednak po okresie 2-3 lat może utracić swoje właściwości.
  • W celu sprawdzenia, czy pieprz wciąż odznacza się intensywnym smakiem i aromatem, wystarczy rozkruszyć ziarenko w dłoni. Następnie powąchać i posmakować. Jeśli aromat i smak będą słabe, najlepiej wymienić przyprawę na świeżą.
  • Zamrażanie może być dobrym sposobem na przechowywanie i wzmocnienie smaku pieprzu.

Korzyści zdrowotne

Pieprz biały stanowi bogate źródło składników odżywczych dla zdrowia, takich jak żelazo, błonnik, witamina K, witamina C, mangan i potas. Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jest korzystnym i skutecznym, naturalnym źródłem leczniczym. Pomaga chronić organizm przed szeregiem poważnych chorób, promuje zdrowe włosy i cerę, wzmaga zdolności smakowe i reguluje poziom cholesterolu. Dodatkowo, jest również świetny w leczeniu ukąszeń owadów.

Wartości odżywcze

Porcja: 1,8g Kalorie: 5,3 kcl

Błonnik pokarmowy0,472   g

z cukrów4,7 kcal

z białek0,34 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość7,74E-07 g

Objętość4,9 g/m3

Food folate1,8E-07   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,014   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,011   μg

Tłuszcz0,038   g

Tłuszcze nasycone0,011   μg

Węglowodany1,2   g

Total Folate1,8E-07   μg

Białko0,187   g

A0   μg

B14E-07   mg

C0,000378   mg

B61,8E-06   mg

B33,8E-06   mg

B120   μg

B22,3E-06   mg

B90   μg

Retinol0   μg

A(IU)0   IU

Fosfor0,0032   mg

Magnez0,0016   mg

Potas0,0013   mg

Sód9E-05   μg

Wapń0,0048   mg

Żelazo0,000258   mg

Cynk2E-05   mg

Mangan7,7E-05   μg

Miedź1,6E-05   μg

Selen5,6E-08   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0,00099   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %