Wykonanie
Sezon jesienno zimowy, a więc idealny sezon na pieczone
ziemniaki.
Soczewica i usmażony na
maśle por oraz miąższ z upieczonych
ziemniaków to bardzo smaczny farsz. Do tego podpieczona ziemniaczana skórka, dla mnie idealna kolacja na chłodne dni.Polecam również bardzo podobne, pyszne
ziemniaki z
pieczarkowym farszem

4 duże
ziemniaki do pieczenia125 g
soczewicy brązowej lub zielonej2 łyżki
masła2
pory, pokrojone w plastry
sól i
pieprz do smakuPiekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Ziemniaki nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy na blasze ok 1 godziny, lub do momentu, aż
ziemniaki będą bardzo miękkie.
Soczewicę umieszczamy w rondelku i zalewamy zimną
wodą, doprowadzamy do wrzenia, chwilkę gotujemy i odcedzamy. Zalewamy ponownie
wodą, tak aby były przykryte ok 1 cm warstwą
wody. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok 25 minut. Odcedzamy, dodajemy 1 łyżkę
oleju oraz
sól i
pieprz do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
Pory smażymy na
maśle, przez kilka minut, na bardzo małym ogniu.Upieczone
ziemniaki kroimy na połowę i delikatnie łyżeczką wyjmujemy miąższ, zostawiając około pół centymetrowy brzeg. Usmażone
pory mieszamy z
soczewicą i miąższem z
ziemniaków, ewentualnie doprawiamy
solą i
pieprzem, po czym wkładamy do wydrążonych
ziemniaków. Zapiekamy jeszcze ok 10-15 minut.Inspiracja z książki "Hugh's Three Good Things"