Wykonanie
To ekstremalnie proste i szybkie ciasto
kokosowe piekłam dwa
razy pod rząd. Za pierwszym razem, nie posypałam blaszki
mąką i podczas wyjmowania ciasta (z formy na babkę) środek wyleciał a reszta została, mocno uczepiona do ścianek. Ciasto jednak, a właściwie okruchy poszły błyskawicznie. Drugi raz był już udany i ciasto wyszło z blaszki w całości. Babka została zjedzona w podobnym tempie. Wilgotne, pyszne, proste ciasto
kokosowe. Przygotowanie bajecznie proste - wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Idealne do robienia podczas wizyty gości i idealne do szybkiego, wspólnego skonsumowania. Polecam.
225 g (1 1/2 szklanki)
mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)275 g (1 1/4 szklanki)drobnego
cukru110 g (1 1/4 szklanki)
wiórków kokosowych125 g
masła, rozpuszczonego3
jajka, roztrzepane180 ml (3/4 szklanki)
mlekaPiekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i posypujemy
mąkę foremkę na babkę o średnicy 21 cm.Wszystkie składniki umieszczamy w średniej misce i dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez ok 45 minut (u mnie ok 55). Trzymamy ciasto przez 5 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę i studzimy.Przepis z "Everyday Cakes & Cookies"