ßßß Cookit - przepis na Raita z pomidorami, ogórkiem i cebulą

Raita z pomidorami, ogórkiem i cebulą

nazwa

Wykonanie

Raita, to indyjska potrawa podawana z daniem głównym, jako jego dodatek. Taki rodzaj "surówki". Zanurzone w dużej ilości jogurtu warzywa, w połączeniu z typowymi dla kuchni indyjskiej ziołami i przyprawami świetnie pasują do wszelkich indyjskich dań. Na zdjęciu raita z mniejszą ilością jogurtu, z pełną jego ilością warzywa są prawie niewidoczne:)
Przepis z książki Anjum Anand "Indian Food Made Easy"
1 pomidor, pokrojony w kostkę
1 mała czerwona cebula, obrana i pokrojona w kostkę
kawałek ogórka(ok 12,5 cm), obrany i pokrojony w kostkę
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
400 ml jogurtu naturalnego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1/2 - 3/4 łyżeczki prażonego, sproszkowanego kuminu
1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
Mieszamy wszystkie warzywa z kolendrą i jogurtem. Przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Posypujemy chilli.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/09/raita-z-pomidorami-ogorkiem-i-cebula.html