Wykonanie
Raita, to indyjska potrawa podawana z daniem głównym, jako jego dodatek. Taki rodzaj "surówki". Zanurzone w dużej ilości
jogurtu warzywa, w połączeniu z typowymi dla kuchni indyjskiej
ziołami i
przyprawami świetnie pasują do wszelkich
indyjskich dań. Na zdjęciu raita z mniejszą ilością
jogurtu, z pełną jego ilością warzywa są prawie niewidoczne:)Przepis z książki Anjum Anand "Indian Food Made Easy"
1
pomidor, pokrojony w kostkę1 mała
czerwona cebula, obrana i pokrojona w kostkękawałek
ogórka(ok 12,5 cm), obrany i pokrojony w kostkę2 łyżki posiekanej świeżej
kolendry400 ml
jogurtu naturalnegosól i świeżo zmielony
czarny pieprz do smaku1/2 - 3/4 łyżeczki prażonego, sproszkowanego kuminu1/4 łyżeczki sproszkowanego
chilliMieszamy wszystkie warzywa z
kolendrą i
jogurtem. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i kuminem. Posypujemy
chilli.