ßßß Cookit - przepis na Ciasto filo z gruszkami i orzechami

Ciasto filo z gruszkami i orzechami

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz użyłam ciasta filo :) I mogę powiedzieć, że jest to debiut wielce udany.
Lista zakupów na foremkę 37 cm x 25 cm:
1 opakowanie ciasta filo (ale nie zużywa się całości)
100 g posiekanych orzechów włoskich
120 g cukru trzcinowego
2 łyżki sypkiego cynamonu
70 g rozpuszczonego masła
200 gram śmietanki 30 %
4 duże gruszki
do posypania:
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru trzcinowego
do natłuszczenia formy:
masło
Orzechy, cukier (120 g) i 2 łyżki cynamonu wymieszać.
Gruszki obrać i zetrzeć na tarce takiej, jak do mizerii, na cieniutkie plasterki.
Formę wysmarować masłem. Wyłożyć pierwszy płat ciasta, zawijając go również na brzegi (moja forma była dość duża, więc używałam 1 płatu + 1/3 kolejnego płatu).
Pierwszy płat posmarować masłem. Wysypać część masy orzechowo- cynamonowej. Położyć kolejny płat (płaty) aby przykryły całą powierzchnię. Ponownie posmarować masłem i posypać częścią masy orzechowo- cynamownowej.
W sumie zrobiłam tak trzy warstwy.
Ostatni płat zakończyć smarowaniem masłem. Na wierzch rozsmarować łyżką śmietanę (wcześniej ją dobrze wymieszać w kubku). Całość obłożyć plasterkami gruszek.
Łyżkę cynamonu wymieszać z cukrem i posypać całość.
Piec ok. 25 min. w 175 st.
Pokroić po wystudzeniu. Ciasto można łatwo wyjąć, podważając jest od spodu drewnianą łopatką, wsuwając ją na całą długość blachy.
Zainspirował mnie przepis z "Laura kochen backen" grudzień 2012.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2013/09/Ciasto-filo-z-gruszkami-i-orzechami.html