Wykonanie
Pierwszy raz użyłam
ciasta filo :) I
mogę powiedzieć, że jest to debiut wielce udany.Lista zakupów na foremkę 37 cm x 25 cm:1 opakowanie
ciasta filo (ale nie zużywa się całości)100 g posiekanych
orzechów włoskich120 g
cukru trzcinowego2 łyżki sypkiego
cynamonu70 g rozpuszczonego
masła200 gram
śmietanki 30 %4 duże
gruszkido posypania:1 łyżka
cynamonu1 łyżka
cukru trzcinowegodo natłuszczenia formy:
masłoOrzechy,
cukier (120 g) i 2 łyżki
cynamonu wymieszać.
Gruszki obrać i zetrzeć na tarce takiej, jak do mizerii, na cieniutkie plasterki.Formę wysmarować
masłem. Wyłożyć pierwszy płat ciasta, zawijając go również na brzegi (moja forma była dość duża, więc używałam 1 płatu + 1/3 kolejnego płatu).Pierwszy płat posmarować
masłem. Wysypać część masy
orzechowo- cynamonowej. Położyć kolejny płat (płaty) aby przykryły całą powierzchnię. Ponownie posmarować
masłem i posypać częścią masy
orzechowo- cynamownowej.W
sumie zrobiłam tak trzy warstwy.Ostatni płat zakończyć smarowaniem
masłem. Na wierzch rozsmarować łyżką
śmietanę (wcześniej ją dobrze wymieszać w kubku). Całość obłożyć plasterkami
gruszek.Łyżkę
cynamonu wymieszać z
cukrem i posypać całość.Piec ok. 25 min. w 175 st.Pokroić po wystudzeniu. Ciasto można łatwo wyjąć, podważając jest od
spodu drewnianą
łopatką, wsuwając ją na całą długość blachy.Zainspirował mnie przepis z "Laura kochen backen" grudzień 2012.

Smacznego życzy
oliwek :)