ßßß Cookit - przepis na Jabłka faszerowane w miodowym sosie

Jabłka faszerowane w miodowym sosie

nazwa

Wykonanie

Mąż dzwonił z trasy z wielką prośbą o coś słodkiego. Nie bardzo miałam składniki na jakieś ciasto, to zrobiłam te wspaniałe jabłka:)
Lista zakupów dla 2 osób:
2 spore jabłka
2 suszone śliwki
6 migdałów
2 orzechy włoskie
cynamon
łyżka suszonej żurawiny
2 suszone daktyle
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sos:
2 łyżki miodu
łyżeczka masła
łyżka wody.
Miód utrzeć z masłem i wodą.
Jabłkom ściąć czapeczki (na 2/3 wysokości) i je wydrążyć. Wykorzystać ok 1/3 miąższu, który trzeba drobno posiekać i skropić sokiem z cytryny.
Migdały sparzyć, ściągnąć skórkę.
Posiekać migdały, orzechy, śliwki suszone, daktyle, wymieszać z miąższem jabłek. Dodać żurawinę i posypać wszystko lekko wszystko cynamonem. Wymieszać.
Jabłka nadziać farszem. Przykryć odciętą czapeczką. Wstawić do małego naczynia żaroodpornego. Polać sosem. Piec ok. 25 min. w 200 st. aż jabłka będą miękkie (sprawdzałam wykałaczką). W czasie pieczenia od czasu do czasu polać sosem z dna naczynia.
Gotowe jabłka można jeść na ciepło lub zimno.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2012/04/Jablka-faszerowane-figami-i-migdalami-w-miodowym.html