Wykonanie
Tort jest świetną przystawką (przekąską) kiedy spodziewamy się większej ilości gości. Jest smaczny, ale na tyle robi za dziwadło kulinarne, że nie wszystkim może smakować. A tak każdy zje po kawałku i nasyci się przed daniem głównym:)

Lista zakupów na tortownicę o średnicy 24 cm :5 opakowań
herbatników petit beurre5 łyżek
masła1/2 kg
kurek2
cebule1 łyżeczka
oliwypęczek
szczypiorku1 duże opakowanie
sera śmietankowego (450g)200 ml
mleka3 łyżeczki
żelatynysól,
pieprzpestki dyni
Ciasteczka pokruszyć (najlepiej wrzucić je do foliowego woreczka i zmaltretować wałkiem). Roztopić
masło. Połączyć. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę
herbatnikową i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 min.
Kurki pokroić na mniejsze kawałki i posiekać
cebule. Posmażyć razem. Przykryć i dusić ok. 15 min. Wyjąć i przełożyć na sito do odsączenia.Zagotować
mleko, w gorącym rozpuścić
żelatynę. Wystudzić. Wymieszać z
serem i
kurkami i posiekanym
szczypiorkiem (część odłożyć do posypania). Przyprawić
solą i dużą ilością
pieprzu.Masę przełożyć do tortownicy. Owinąć folią i wstawić do lodówki, do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Tort podawać posypany
szczypiorkiem i uprażonymi na suchej patelni
pestkami dynii.Niestety nie dostałam tylu
kurek, ile potrzeba, więc dorzuciłam trochę
pieczarek. Zamiast
herbatników można użyć
płatków kukurydzianych:)Przepis wzięłam ze starego numeru czasopisma "Dobre rady".Smacznego życzy
oliwek :)