1 duża głowa młodej kapusty2 szalotki2 łyżki oleju rzepakowego½ szklanki wody1 łyżeczka suszonego lub świeżego cząbruszczypta suszonych płatkówchilli (może być również świeża papryczka)1 duży pęczek koperkusólpieprzPrzepis na 4 porcjeBezglutenowyWegański1. Kapustę opłucz, przekrój na pół i pozbądź się twardego głąba. Resztę poszatkuj.2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej i dodaj do niego pokrojone w kostkę szalotki. Smaż ok. 5 minut aż szalotka delikatnie się przyrumieni. 3. Następnie dodaj kapustę, szczyptę soli, chilli i podlej wszystko wodą. Delikatnie zamieszaj i duś pod przykryciem na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu (ok. 20 minut). 4. Pod koniec dodaj cząber, garść koperku i duś jeszcze parę minut. 5. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj posypane świeżym koperkiem i ew. kilkoma listkami świeżego cząbru. Do kapusty świetnie pasują pieczone młode ziemniaczki.Naleśniki kasztanowe z serem i truskawkamiPancakesy z mąki ryżowej z ricottąi suszonymi pomidorami