Wykonanie
190 g
miksu mąki bezglutenowej120 g
mąki ryżowej + do podsypania1 łyżeczka
proszku do pieczenia bezglutenowego½ łyżeczki
soli1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki mielonego
imbiru¼ łyżeczki
gałki muszkatołowej5 łyżeczek
przyprawy do piernika (polecam Dary Natury, wybierając innego producenta zawsze sprawdź czy w składzie nie ma
mąki pszennej!)200 g
masła w temp. pokojowej120 g
cukru trzcinowego drobnego (lub więcej jeśli wolisz słodsze)2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią1
jajko
przepis na ok. 40 dużych
ciastekBezglutenowyZawiera:
CukierJajaNabiałMąkę ryżową możesz pominąć i upiec
ciasteczka z samego
miksu bezglutenowego.1. W misce wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól, i
przyprawy. 2. W osobnym naczyniu utrzyj
masło z
cukrem na puszysty krem. 3. Dodaj
jajko miksuj jeszcze przez pół minuty. 4. Wsyp suche składniki do masy
maślanej i ubijaj mikserem, aż składniki dokładnie się połączą. 5. Masę przełóż na folię spożywczą, uformuj kulkę lub podziel od razu na 3 części, zawiń i schłodź w lodówce min. 1 godzinę (możesz zostawić też na całą noc). 6. Ciasto wałkuj na grubość ok. 3–5 mm, najlepiej
między arkuszami papieru do pieczenia. W razie potrzeby podsyp dodatkowo papier
mąką ryżową. 7. Wycinaj dowolne kształy i układaj na blasze na papierze do pieczenia. Możesz zrobić dziurki do powieszenia
ciasteczek np. patyczkiem do szaszłyków lub słomką. Jeśli ciasto w trakcie przygotowywania za bardzo rozmięknie, przełóż je, najlepiej rozwałkowane na papierze do zamrażarki na 5–10 minut. 8. Piecz 10–20 minut w zależności od wielkości i grubości do zarumienienia w 180˚C. Po upieczeniu, zostaw
ciastka na blasze do lekkiego przestudzenia i przekładaj
łopatką na kratkę. Są gotowe do zjedzenia od razu.

Moje
ciasteczka przechowuję w dużym słoju w oczekiwaniu na Święta :-)







PiernikBezglutenowe hamburgery z
indykiem