ßßß
przepis na ok. 40 dużych ciastekBezglutenowyZawiera:CukierJajaNabiałMąkę ryżową możesz pominąć i upiec ciasteczka z samego miksu bezglutenowego.1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, i przyprawy. 2. W osobnym naczyniu utrzyj masło z cukrem na puszysty krem. 3. Dodaj jajko miksuj jeszcze przez pół minuty. 4. Wsyp suche składniki do masy maślanej i ubijaj mikserem, aż składniki dokładnie się połączą. 5. Masę przełóż na folię spożywczą, uformuj kulkę lub podziel od razu na 3 części, zawiń i schłodź w lodówce min. 1 godzinę (możesz zostawić też na całą noc). 6. Ciasto wałkuj na grubość ok. 3–5 mm, najlepiej między arkuszami papieru do pieczenia. W razie potrzeby podsyp dodatkowo papier mąką ryżową. 7. Wycinaj dowolne kształy i układaj na blasze na papierze do pieczenia. Możesz zrobić dziurki do powieszenia ciasteczek np. patyczkiem do szaszłyków lub słomką. Jeśli ciasto w trakcie przygotowywania za bardzo rozmięknie, przełóż je, najlepiej rozwałkowane na papierze do zamrażarki na 5–10 minut. 8. Piecz 10–20 minut w zależności od wielkości i grubości do zarumienienia w 180˚C. Po upieczeniu, zostaw ciastka na blasze do lekkiego przestudzenia i przekładaj łopatką na kratkę. Są gotowe do zjedzenia od razu.
Moje ciasteczka przechowuję w dużym słoju w oczekiwaniu na Święta :-)





PiernikBezglutenowe hamburgery z indykiem