ßßß Cookit - przepis na Muszle ze szpinakiem i fetą

Muszle ze szpinakiem i fetą

nazwa

Wykonanie

Kilka lat temu, w Niemczech jadłam lazanię z fetą i szpinakiem i bardzo mi smakowała. Jednak moje poprzednie próby przygotowania czegokolwiek ze szpinakiem były niezbyt udane, więc zarzuciłam eksperymentowanie. Ciągle miałam jednak w pamięci ten smak i postanowiłam spróbować jeszcze raz. Tym razem się udało! :)
Składniki (na 2 porcje):
ok. 16 muszli conchiglioni
opakowanie mrożonego szpinaku
opakowanie sera feta
cebula
3 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
przyprawa włoska
ser żółty do posypania
oliwa
sól, pieprz
Makaron gotuję w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Szpinak smażę na patelni z minimalną ilością oliwy, aż się rozpadnie i odparuje cała woda. W międzyczasie przygotowuję sos pomidorowy do polania zapiekanki: drobno siekam cebulę, podsmażam ją na oliwie, dodaję zmiażdżone ząbki czosnku, zioła, trochę wody i koncentrat. Doprawiam solą i pieprzem i duszę przez ok. 5 minut. Do przestudzonego szpinaku dodaję pokruszoną fetę i mieszam tak długo, aż zostaną tylko drobne kawałki sera.
Masą napełniam muszle.
Polewam wszystko sosem pomidorowym. Posypuję je serem żółtym, zapiekam 20 minut w 220 stopniach.
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2013/04/muszle-ze-szpinakiem-i-feta.html