Wykonanie
Kilka lat temu, w Niemczech
jadłam lazanię z
fetą i
szpinakiem i bardzo mi smakowała. Jednak moje poprzednie próby przygotowania czegokolwiek ze
szpinakiem były niezbyt udane, więc zarzuciłam eksperymentowanie. Ciągle miałam jednak w pamięci ten smak i postanowiłam spróbować jeszcze raz. Tym razem się udało! :)

Składniki (na 2 porcje):ok. 16 muszli conchiglioniopakowanie
mrożonego szpinakuopakowanie
sera fetacebula3 ząbki
czosnkukoncentrat pomidorowyprzyprawa włoskaser żółty do posypania
oliwasól,
pieprzMakaron gotuję w osolonej wodzie z odrobiną
oliwy.
Szpinak smażę na patelni z minimalną ilością
oliwy, aż się rozpadnie i odparuje cała
woda. W międzyczasie przygotowuję
sos pomidorowy do polania zapiekanki: drobno siekam
cebulę, podsmażam ją na
oliwie, dodaję zmiażdżone ząbki
czosnku,
zioła, trochę
wody i koncentrat. Doprawiam
solą i
pieprzem i duszę przez ok. 5 minut. Do przestudzonego
szpinaku dodaję pokruszoną
fetę i mieszam tak długo, aż zostaną tylko drobne kawałki
sera.

Masą napełniam muszle.

Polewam wszystko
sosem pomidorowym. Posypuję je
serem żółtym, zapiekam 20 minut w 220 stopniach.

Przepis bierze udział w akcji: