Wykonanie
Składniki:szklanka
wodyok. 4 dag
drożdżyok. 0,5 kg
mąki orkiszowej pełnoziarnistej5 łyżek
mąki gryczanej100 ml płynnego
masmixu2 łyżeczki
cukruszczypta
soli1/3
czerwonej papryki1 nieduża
cebulakilka zielonych
oliwekłyżka suszonej
bazyliisólsezam do posypania bułeczekWykonanie:
Drożdże wymieszać z letnią
wodą i
cukrem. Dodać kilka łyżek
mąki orkiszowej. Odstawić na około 10 minut.
Dodać
mąkę orkiszową i gryczaną oraz
masmix (bądź inny bez
nabiałowy tłuszcz), wyrabiać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut – aż ciasto podwoi swoją objętość.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki
oliwy, wrzucić posiekaną
czerwoną paprykę i
cebulę. Zeszklić całość i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać kilka pokrojonych drobno zielonych
oliwek i suszoną
bazylię. Całość odrobinę posolić.
Po wyrośnięciu ciasta połączyć zawartość patelni z
ciastem i porządnie wyrobić. Formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać
sezamem.Odstawić bułeczki do wyrośnięcia, w tym czasie nastawić piekarnik na 200°C.
Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Smacznego!