Wykonanie
Lubimy swoją pracę. Nawet bardzo. Ale wolna, od czasu do czasu, sobota to jest TO:) Dlatego też dzisiaj, korzystając z wolnej soboty, oddaliśmy się kulinarnym eksperymentom i błogiemu lenistwu:) Dzień zaczęliśmy od wizyty na Biobazarze na warszawskiej Woli. Zwabiła nas tam (bladym świtem, biorąc pod uwagę sobotnie okoliczności) informacja o... kwiatach
cukinii... Od dawna miałam na nie ochotę . Książki o
słonecznej Italii zrobiły swoje:)Oprócz kwiatów
cukinii "upolowaliśmy" mix
sałat (a w nim również kwiaty:) i świeżutki
chleb. Pachnąco i kolorowo zrobiło się w naszej kuchni...
A kwiaty
cukinii w cieście, robi się tak:Składniki:świeże kwiaty
cukiniiolej do smażenia na ciasto:250 g
mąkiszklanka
jasnego piwapół szklanki
wody1
jajkosól,
pieprz na farsz:opakowanie
sera ricottaząbek
czosnkusól,
pieprzKwiaty delikatnie umyć. Usunąć z nich pręciki. Osuszyć papierowym ręcznikiem.Z
mąki,
piwa,
wody i
jajka zrobić ciasto (tak, jak na naleśniki). Powinno być niezbyt gęste - rzadsze niż naleśnikowe.
Ricotte przełożyć do miseczki, dodać wyciśnięty ząbek
czosnku,
sól,
pieprz (lub inne ulubione
przyprawy). Wymieszać .Kwiaty
cukinii nadziewać farszem,W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać
olej (musi go być naprawdę dużo - ok. 7 cm wysokości garnka).Kwiaty
cukinii zanurzyć w cieście, a następnie szybko włożyć do
oleju. Smażyć przez chwilę - aż się ładnie zarumienią.Wyjąć na papierowy ręcznik. Odsączyć z tłuszczu.Podawać na gorąco, prosto z patelni:)Ponieważ z powyższego przepisu wychodzi dość dużo ciasta, oprócz kwiatów
cukinii, można przygotować pokrojoną w plastry dorosłą
cukinię lub inne warzywa i smażyć je w ten sam sposób:)
Jednym słowem: zjadłam dziś kwiatki, które dostałam od
Męża;)Dobrego weekendu:)Jutro zaległy przepis na Brownie:)