ßßß
Obchodzicie Walentynki? Jedni obchodzą, inni nie, dlatego dziś przepis uniwersalny:) Coś słodkiego, ale konkretnego: pyszny kurczak w pomarańczowej glazurze. Nadaje się na romantyczną kolację, ale równie dobrze na zwykły, szybki obiad.Składniki:4 podudzia z kurczaka4 czubate łyżki konfitury pomarańczowej1-2 łyżki sosu sojowego2 łyżki musztardy francuskiej2 łyżki oleju rzepakowegosuszony tymianeksól, pieprzKurczaka myjemy. Możemy pomoczyć go przez chwilę w solonej wodzie.Przygotowujemy w misce glazurę: mieszamy konfiturę pomarańczową, sos sojowy, musztardę i olej.Powinna ona być dość gęsta - jeśli taka nie jest, dodajemy więcej konfitury pomarańczowej.Przekładamy kurczaka do naszej gotowej glazury i odstawiamy na co najmniej godzinę.Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Kurczaka przekładamy na blaszkę. Posypujemy go z wierzchu tymiankiem i odrobiną pieprzu.Pieczemy go przez ok. 45 min., wielokrotnie smarując z wierzchu glazurą.Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką, np. ze świeżego szpinaku przepis tutaj .Tym którzy lubią drób w wersji na słodko polecam również Kurczaka w miodzie .A na deser Pieczone jabłka pod waniliową chmurką .I jest pysznie!:)Miłego wieczoru ! :)Biedronka