Wykonanie

Obchodzicie Walentynki? Jedni obchodzą, inni nie, dlatego dziś przepis uniwersalny:) Coś słodkiego, ale konkretnego: pyszny
kurczak w pomarańczowej glazurze. Nadaje się na romantyczną kolację, ale równie dobrze na zwykły, szybki obiad.Składniki:4 podudzia z
kurczaka4 czubate łyżki
konfitury pomarańczowej1-2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
musztardy francuskiej2 łyżki
oleju rzepakowegosuszony
tymianeksól,
pieprzKurczaka myjemy. Możemy pomoczyć go przez chwilę w solonej wodzie.Przygotowujemy w misce glazurę: mieszamy
konfiturę pomarańczową,
sos sojowy,
musztardę i
olej.Powinna ona być dość gęsta - jeśli taka nie jest, dodajemy więcej
konfitury pomarańczowej.Przekładamy
kurczaka do naszej gotowej glazury i odstawiamy na co najmniej godzinę.Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Kurczaka przekładamy na blaszkę. Posypujemy go z wierzchu
tymiankiem i odrobiną
pieprzu.Pieczemy go przez ok. 45 min., wielokrotnie smarując z wierzchu glazurą.
Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i
sałatką, np. ze
świeżego szpinaku przepis tutaj .Tym którzy lubią
drób w wersji na słodko polecam również
Kurczaka w miodzie .A na deser Pieczone
jabłka pod
waniliową chmurką .I jest pysznie!:)Miłego wieczoru ! :)Biedronka