Dziś coś dla Łasuchów dbających o linię;) Pieczone jabłka pod waniliową chmurką. Nadziewane rodzynkami i żurawiną. Pachnące cynamonem. Delikatne. Lekko kwaskowe. W sąsiedztwie bitej śmietany z dodatkiem wanilii. Proste i eleganckie. Doskonałe zwieńczenie świątecznego obiadu lub kolacji we dwoje. Kolejny z ekspresowych deserów. Moich ulubionych:)Składniki:2 jabłkagarść suszonej żurawinygarść rodzynek2 łyżeczki płynnego miodumieszanka przypraw korzennychcukier z prawdziwą wanilią lub laska wanilii1/2 opakowania śmietany kremówki (36%)Jabłka myjemy. Odcinamy im czubki i wydrążamy je z gniazd nasiennych. Wsypujemy do środka żurawinę i rodzynki. Dodajemy po łyżeczce miodu. Posypujemy przyprawami korzennymi. Przykrywamy odciętymi czubkami i wkładamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Przed pieczeniem nacinamy jabłka wzdłuż (dookoła). Pieczemy ok. 25-30 min.Śmietanę ubijamy z dodatkiem wanilii. Nakładamy ją do środka upieczonych i wyjętych z piekarnika jabłek, albo robimy z niej "kleksa" na talerzyku.Jabłka można podać również z lodami waniliowymi, a do środka wsypać ulubione orzechy.Dobrego nadchodzącego tygodnia!:)Biedronka