Wykonanie

Śniadanie na słono, czy na słodko? Konkretne, czy symboliczne? Co wybieracie?Ja lubię celebrować śniadania. W poprzednim mieszkaniu, od późnej wiosny do wczesnej jesieni, wychodziliśmy "śniadaniować" do ogródka. W cieniu parasola i
winogronowych liści. Teraz nie mamy ogródka, ale mamy STÓŁ:) Lubię go ładnie nakrywać do posiłków. Lubię siedzieć przy nim ze znajomymi. Lubię rozkładać na nim planszówki. Czasami zamieniam go w małe biuro. Innym razem w deskę do prasowania. Stół: małe centrum dowodzenia:)Niedzielne śniadanie jest okazją, by posiedzieć przy
stole dłużej:) Po konkretnym "na słono" i "na ciepło", zasiadamy do
kawy i czegoś "na słodko".Poniższy przepis na szarlotkę znalazłam w... ulotce o winach z "Biedronki":) Nie jestem dobra w pieczeniu skomplikowanych ciast, a to ciasto jest naprawdę proste i szybkie.Składniki:150 g
masła +
masło do wysmarowania formy1
żółtko1 całe
jajko30 g
cukru240 g
mąkiszczypta
soli3 duże
jabłka2 łyżeczki
cynamonuMąkę przesiać do miski. Dodać (posiekane nożem)
masło,
cukier,
sól i
jajka.Zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do nich
cynamon.Formę do tarty wysmarować
masłem.Ciasto, po wyjęciu z lodówki, podzielić na dwie części. Większą rozwałkować i i wyłożyć nimi dno i brzegi formy do tarty. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć
suchą fasolą (żeby ciasto nie popękało).Wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika, na około 10-15 minut.Na podpieczony spód wyłożyć
jabłka i przykryć pozostałym (rozwałkowanym)
ciastem. Zlepić brzegi. Wierzch ponacinać.Piec ok. 30 minut w temperaturze 175-180 st. C.Podawać na gorąco z
lodami waniliowymi lub ze szklanką zimnego
mleka:) A na śniadanie z
kawą... :)Dobrej niedzieli!:)