ßßß Cookit - przepis na Szybka szarlotka

Szybka szarlotka

nazwa

Wykonanie

Śniadanie na słono, czy na słodko? Konkretne, czy symboliczne? Co wybieracie?
Ja lubię celebrować śniadania. W poprzednim mieszkaniu, od późnej wiosny do wczesnej jesieni, wychodziliśmy "śniadaniować" do ogródka. W cieniu parasola i winogronowych liści. Teraz nie mamy ogródka, ale mamy STÓŁ:) Lubię go ładnie nakrywać do posiłków. Lubię siedzieć przy nim ze znajomymi. Lubię rozkładać na nim planszówki. Czasami zamieniam go w małe biuro. Innym razem w deskę do prasowania. Stół: małe centrum dowodzenia:)
Niedzielne śniadanie jest okazją, by posiedzieć przy stole dłużej:) Po konkretnym "na słono" i "na ciepło", zasiadamy do kawy i czegoś "na słodko".
Poniższy przepis na szarlotkę znalazłam w... ulotce o winach z "Biedronki":) Nie jestem dobra w pieczeniu skomplikowanych ciast, a to ciasto jest naprawdę proste i szybkie.
Składniki:
150 g masła + masło do wysmarowania formy
1 żółtko
1 całe jajko
30 g cukru
240 g mąki
szczypta soli
3 duże jabłka
2 łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiać do miski. Dodać (posiekane nożem) masło, cukier, sól i jajka.
Zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do nich cynamon.
Formę do tarty wysmarować masłem.
Ciasto, po wyjęciu z lodówki, podzielić na dwie części. Większą rozwałkować i i wyłożyć nimi dno i brzegi formy do tarty. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć suchą fasolą (żeby ciasto nie popękało).
Wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika, na około 10-15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym (rozwałkowanym) ciastem. Zlepić brzegi. Wierzch ponacinać.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 175-180 st. C.
Podawać na gorąco z lodami waniliowymi lub ze szklanką zimnego mleka:) A na śniadanie z kawą... :)
Dobrej niedzieli!:)
Źródło:http://apetyty.blogspot.com/2013/03/szybka-szarlotka.html