ßßß Cookit - przepis na Dynia marynowana na dwa sposoby

Dynia marynowana na dwa sposoby

nazwa

Wykonanie

Cały czas odkrywam to warzywo
Zrobiłam już
Ciasteczka dyniowe
Dyniowe placki z serem
Zupę dyniową
Dyniowo-cynamonowe zawijaski
teraz coś z przetworów, choć sama nie wiem do czego potem użyć dyni w tej formie
Przepisy pochodzą z książki „ Przetwory. Sprawdzone przepisy ”
Składniki:
1 kg dojrzałej dyni,
skórka z 1 cytryny,
goździki
zalewa
1 l wody,
100 ml octu 10%,
70 dag cukru,
4 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie :
Dynię obrać, usunąć miękisz z nasionami, miąższ pokroić w kostkę. Zagotować syrop z wody i połowy cukru.
Dynię gotować partiami w syropie po 5 minut. Przekładać łyżką cedzakową do słoików, dorzucić po kawałku skórki z cytryny i 2 goździki.
Do syropu dodać pozostały cukier, ocet, sól i cynamon, płyn zagotować. Dynię zalać wrzącą marynatą. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.
II. Dynia w marynacie korzennej
Składniki :
2 kg dyni,
4 szklanki białego octu winnego 3%,
2 garści goździków,
3 kawałki kory cynamonowej,
75 dag cukru,
3 cytryny,
skórka z 2 pomarańczy,
kawałek imbiru długości palca środkowego,
2 szklanki wody.
Wykonanie :
Zagotować 1 szklankę wody z 1 kawałkiem kory cynamonowej i 1 garścią goździków.
Dynię obrać, usunąć miękisz z nasionami, pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Zalać wystudzoną. Pozostawić na 1 godzinę. Dynię zalać octem, tak aby była całkowicie przykryta. Zostawić na dobę w chłodnym miejscu.
Zagotować syrop z 1 szklanki cukru, reszty goździków, cynamonu oraz sparzonych i pokrojonych cytryn. Dodać sparzoną skórkę z pomarańczy i imbir. Dynię odcedzić, włożyć do syropu.
Gotować na małym ogniu, aż stanie się szklista. Jeśli syrop nie jest dość kwaśny, dodać trochę octu, w którym marynowała się dynia.
Wyparzone słoiki wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 120 st. C. Gorącą dynię z syropem nalać do ciepłych słoików, odwrócić je dnem do góry i włożyć do piekarnika na 15 min (100 st. C).
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2276