Wykonanie
Cały czas odkrywam to warzywoZrobiłam już
Ciasteczka dynioweDyniowe placki z
seremZupę
dyniowąDyniowo-
cynamonowe zawijaskiteraz coś z
przetworów, choć sama nie wiem do czego
potem użyć dyni w tej formiePrzepisy pochodzą z książki „
Przetwory. Sprawdzone przepisy ”

Składniki:1 kg dojrzałej dyni,skórka z 1
cytryny,
goździkizalewa1 l
wody,100 ml
octu 10%,70 dag
cukru,4 łyżeczki
soli,0,5 łyżeczki
cynamonu.Wykonanie :
Dynię obrać, usunąć miękisz z nasionami, miąższ pokroić w kostkę. Zagotować
syrop z
wody i połowy
cukru.
Dynię gotować partiami w
syropie po 5 minut. Przekładać łyżką cedzakową do słoików, dorzucić po kawałku
skórki z cytryny i 2
goździki.Do
syropu dodać pozostały
cukier,
ocet,
sól i
cynamon, płyn zagotować.
Dynię zalać wrzącą marynatą. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.II.
Dynia w marynacie korzennejSkładniki :2 kg dyni,4 szklanki
białego octu winnego 3%,2 garści
goździków,3 kawałki kory cynamonowej,75 dag
cukru,3
cytryny,skórka z 2
pomarańczy,kawałek
imbiru długości palca środkowego,2 szklanki
wody.Wykonanie :Zagotować 1 szklankę
wody z 1 kawałkiem kory cynamonowej i 1 garścią
goździków.
Dynię obrać, usunąć miękisz z nasionami, pokroić w kostkę o
boku ok. 1 cm. Zalać wystudzoną. Pozostawić na 1 godzinę.
Dynię zalać
octem, tak aby była całkowicie przykryta. Zostawić na dobę w chłodnym miejscu.Zagotować
syrop z 1 szklanki
cukru, reszty
goździków,
cynamonu oraz sparzonych i pokrojonych
cytryn. Dodać sparzoną skórkę z
pomarańczy i
imbir.
Dynię odcedzić, włożyć do
syropu.Gotować na małym ogniu, aż stanie się szklista. Jeśli
syrop nie jest dość kwaśny, dodać trochę
octu, w którym marynowała się
dynia.Wyparzone słoiki wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 120 st. C. Gorącą
dynię z
syropem nalać do ciepłych słoików, odwrócić je dnem do góry i włożyć do piekarnika na 15 min (100 st. C).